awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Xi Jinping hubungi Trump selepas perbincangan maya dengan Putin
141 kes buang sampah di bawah Akta 672 terima izin mendakwa - SWCorp
Selangor FC sahkan tempat ke separuh akhir Kejuaraan Kelab ASEAN
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Nelayan cuba selamat bot hanyut dikhuatiri lemas

Shuhada Abdul Kadir
Shuhada Abdul Kadir
02/10/2017
14:36 MYT
Nelayan cuba selamat bot hanyut dikhuatiri lemas
Seorang nelayan muda dikhuatiri lemas di perairan Parit Keroma Laut, di sini, sekitar 3 petang tadi ketika sedang mendirikan pondok kupang. -Gambar hiasan
Seorang nelayan muda dikhuatiri lemas di perairan Parit Keroma Laut, di sini, sekitar 3 petang tadi ketika sedang mendirikan pondok kupang.
Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pangkalan Batu Pahat, Leftenan Komander Muhammad Zulkarnain Abdullah berkata mangsa Muaz Abdul Mutalib, 20, dipercayai terjatuh ke dalam laut semasa sedang cuba menyelamatkan botnya yang dihanyutkan arus ketika kejadian.
Katanya, gerakan mencari mangsa dilakukan pihaknya sejurus menerima laporan daripada bapa mangsa.
"Setelah menerima laporan sekitar 3.30 petang tadi, operasi mencari dan menyelamat (SAR) dimulakan dan mangsa dikatakan tidak berbaju sewaktu terjatuh.
"Sebuah bot ronda Maritim Malaysia digerakkan untuk menjalankan operasi SAR serta dibantu oleh sebuah bot Pasukan Polis Marin dan beberapa bot milik penduduk kampung," katanya dalam satu kenyataan, di sini, sebentar tadi.
Dalam pada itu, Muhammad Zulkarnain mengingatkan masyarakat yang keluar ke laut untuk pelbagai tujuan agar sentiasa mementingkan soal keselamatan.
Tegasnya, peralatan wajib seperti jaket keselamatan perlu sentiasa diperiksa sebelum memulakan aktiviti agar berada dalam keadaan baik dan dipakai bagi mengelak perkara tidak diingini lebih - lebih lagi yang boleh mengakibatkan kemalangan jiwa.
Topic Berkaitan
#lemas
#Maritim Malaysia
#Muaz Abdul Mutalib
#muhammad zulkarnain abdullah
#nelayan
#Pangkalan Batu Pahat
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan