KUALA LUMPUR: Allahyarham Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz merupakan intelektual awam yang tidak mementingkan diri dan berusaha membawa peningkatan sosio-ekonomi sebenar kepada negara.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan, kajian perintis Allahyarham dan sumbangan idea beliau penting untuk negara  terutama dalam pembangunan luar bandar.

"Pemahamannya tentang kemiskinan di luar bandar dan penyelesaiannya didasarkan pada penyelidikan lapangan di mana dia sendiri berada di dalam kehidupan sehari-hari orang luar bandar.

"Allahyarham dengan bijak mengembangkan Indeks Sarong untuk mengukur kemiskinan luar bandar ketika itu. Indeks ini adalah salah satu sumbangan terpentingnya yang membezakan dirinya sebagai sarjana yang hebat.

"Indeks Sarong juga membantu kita memusatkan perhatian kita pada keperluan untuk membasmi kemiskinan yang menjadi punca masalah sosial utama di negara kita dalam beberapa dekad yang lalu," katanya dalam sidang video sempena Majlis Penghormatan Allahyarham Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz pada Isnin.

BACA: Mengenang Ungku Aziz: Pencetus visi pemikiran relevan merentas zaman

BACA: 
Mengenang Ungku Aziz: Perjuangan, Melayu dan Islam sejati

Majlis dianjur Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya (UM).

[TERKINI] Ucapan mengenang Prof Diraja Ungku Abdul Aziz oleh Perdana Menteri

Tokoh ekonomi dan pendidikan negara itu meninggal dunia pada 15 Disember tahun lalu pada usia 98 tahun.

Indeks Sarong adalah penunjuk kadar kemiskinan dalam kalangan orang Melayu pada tahun 1950-an dan 60-an.

Teori itu bertolak daripada berapa banyak kain sarung dalam isi rumah dan dibahagikan dengan penghuni rumah itu. Semakin kurang bilangannya semakin tinggi kadar kemiskinannya.

Dalam pada itu kata Muhyiddin, anugerah yang diterima Allahyarham dari banyak institusi di dunia, termasuk Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) membuktikan betapa pentingnya hasil kerja beliau terutama dalam usaha mengurangkan kemiskinan.

Selain itu, penubuhan Lembaga Urusan dan Tabung Haji (LUTH) pada 1969 adalah cetusan idea besar beliau, menyumbang sekali gus kepada umat Islam yang ingin menabung untuk menunaikan ibadah haji.

Beliau juga individu teras kepada penubuhan institusi kewangan Islam yang kini berkembang pesat di seluruh dunia dengan Malaysia menjadi hab utama, Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa).

Koperasi yang ditubuh dan diwartakan pada Mei 1971 itu adalah cetusan idea Prof Ungku Aziz yang menjadi Yang Dipertua Angkasa selama lebih 40 tahun.

Allahyarham juga merupakan Naib Canselor Universiti Malaya (UM) yang pertama dan paling lama berkhidmat.