PUTRAJAYA: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menanti kepimpinan Malaysia bagi mengukuhkan agenda hak asasi manusia ASEAN dan menyuntik semangat baharu ke dalam respons antarabangsa kepada krisis, termasuk keadaan yang menimbulkan bencana di Myanmar, apabila ia menjadi Pengerusi ASEAN tahun depan.

Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia Volker Turk berkata isu itu merupakan antara yang ditekankan dalam perjumpaan beliau dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur, pada Selasa.

Beliau berkata tiga tahun selepas rampasan kuasa tentera di Myanmar, lebih tiga juta orang terpaksa berpindah secara dalaman, dengan keperluan bantuan kemanusiaan yang ketara dan rakyat terdesak untuk satu penyelesaian terhadap keganasan dan huru-hara.

Turk berkata Malaysia telah membuat bantahan jelas kepada rampasan kuasa tentera dan menjadi tuan rumah kepada pelarian dari Myanmar, termasuk Rohingya.

"Dalam perbincangan saya dengan satu kumpulan terdiri daripada pelbagai pelarian dari Myanmar, dan pegawai Kerajaan Malaysia, terdapat bukti harapan terhadap ASEAN yang tinggi untuk menyelesaikan krisis semasa dalam Myanmar dengan bantuan kemanusiaan dan perlindungan kepada orang awam di barisan hadapan sambil tidak terlepas pandang keperluan mendesak kepada keadaan yang tidak dapat dipertahankan.

"Peranan kepimpinan Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN di masa hadapan adalah kuncinya," kata beliau dalam sidang media di penghujung lawatannya ke Malaysia pada Selasa.

Sementara itu , Turk berkata pembangunan Pelan Tindakan Perniagaan dan Hak Asasi Manusia Kebangsaan Malaysia yang pertama merupakan satu perkembangan yang dialu-alukan dan berharap ia akan dapat dimuktamadkan tidak lama lagi selari dengan Prinsip PBB mengenai Perniagaan dan Hak Asasi Manusia.

Beliau berkata terdapat banyak kemajuan dalam konteks penerapan hak asasi manusia di Malaysia berbanding 20 tahun lampau dan ada perubahan nyata dalam undang-undang, sikap dan kewujudan masyarakat madani beberapa tahun lepas.

"Bagaimana sesebuah masyarakat melayan mereka yang paling rentan adalah satu ukuran utama kemajuan dan sememangnya satu ujian litmus untuk perlindungan sosial dan hak asasi manusia. Saya menyambut baik wawasan negara Malaysia MADANI yang merupakan tentang kemanusiaan, keterangkuman dan kemampanan selain daripada tadbir urus yang adil dan berkesan," katanya.

-- BERNAMA