BELURAN:Gara-gara masalah rangkaian mudah alih yang sangat lemah di Kampung Muanad Satu, Beluran, ada segelintir pelajar yang tidak pernah mengikuti kelas secara dalam talian sejak tahun lalu.

Lebih buruk, terdapat juga sebilangan pelajar hampir dibuang kelas kerana kegagalan untuk turut serta dalam kelas secara dalam talian.

Salah seorang pelajar yang tercicir itu, calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini.

Syahkinah Mohd Shahrin mengakui, dia tidak pernah mengikuti kelas secara maya sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 lagi.

Terus-terang katanya, ia berpunca daripada masalah rangkaian mudah alih di perkampungan mereka yang sangat teruk.

“Kami sepatutnya mengikuti kelas secara dalam talian sejak tahun lepas namun kami tidak dapat turut serta kerana rangkaian mudah alih di kampung ini tidak bagus.

“Dalam masa setahun saya memang tidak pernah mengikuti kelas secara dalam talian yang cikgu bagi,” katanya ketika ditemui Astro AWANI di Kampung Muanad Satu, Beluran.

Syahkinah akan menduduki peperiksaan SPM pada hujung tahun ini.

Sementara itu, bapanya mendedahkan, selain Syakinah, dua lagi anaknya tidak dapat mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

“Anak saya berusia 17 tahun dan akan menghadapi SPM hujung tahun ini. Seorang lagi Darjah Empat dan seorang lagi Darjah Dua. Kesemua mereka tidak dapat mengikuti kelas atau membuat kerja sekolah.

“Saya sebagai bapa memang sangat risau dengan masalah yang dihadapi anak-anak saya kerana saya mengharapkan masa hadapan yang lebih cerah untuk mereka,” katanya.

Katanya, dia ada menyertai kumpulan Telegram yang diwujudkan guru sekolah anaknya namun, apabila guru menghantar kerja melalui kumpulan itu, dia pasti gagal membuat muat turun atau membuka tugasan berkenaan.

Kalau berjaya dimuat turun, ianya hanya empat hari kemudian.

Seorang lagi pelajar berusia 12 tahun, Aqielah Nur Dalilah Daiman turut kecewa gagal sertai pembelajaran secara dalam talian.

“Sesi persekolahan saya bermula dari jam 7 pagi sehingga 12 tengah hari. Selepas itu saya akan ikuti sekolah Tahfiz dari jam 2 petang sehingga jam 5 petang.

“Semua ini kami belajar secara dalam talian menggunakan aplikasi Google Meet. Namun ada masanya saya tidak dapat mengikuti kelas tersebut kerana masalah rangkaian mudah alih. Saya terpaksa mengikuti kelas dari rumah nenek saya,” katanya.

Ibu Aqiela berkata, anaknya pernah dimarahi sehingga hampir dibuang kelas kerana disangka sengaja tidak mengikuti kelas secara dalam talian.

“Anak saya mengadu kepada saya cikgunya kadang-kadang menggunakan bahasa kasar terhadapnya sehingga mahu dibuang kelas kerana tidak mengikuti kelas secara dalam talian.

“Saya nasihatkan dia supaya memberitahu cikgu masalah yang dihadapi kami dan bukan sengaja tidak mahu mengikuti kelas,” katanya.

Penduduk Kampung Muanad Satu ini merayu supaya rangkaian mudah alih di kampung mereka diperiksa dan dibaiki dengan segara supaya komunikasi mereka lebih baik.

Ia juga penting untuk generasi pelapis supaya tidak terus keciciran menimba ilmu.