KUALA LUMPUR: Keputusan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara menyeluruh ketika ini telah berjaya mengelakkan berlakunya peningkatan kes-kes baharu secara lebih mendadak.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keputusan itu telah mengelakkan daripada malapetaka yang lebih buruk berlaku di negara ini.

"Alhamdullilah, dengan pelaksanaan PKP Fasa Pertama ini kita dapat menyaksikan graf jangkitan kes COVID-19 telah mula menunjukkan trend melandai dengan mencatatkan 4,949 kes semalam berbanding 9,020 kes pada 29 Mei 2021, iaitu kes harian tertinggi yang dicatatkan di negara kita.

"Sistem kesihatan negara kita juga masih mampu menampung kes-kes baharu di samping mencatatkan jumlah pesakit sembuh yang tinggi.

BACA: 4 fasa Pelan Pemulihan Negara, 3 indikator utama jadi panduan


TERKINI: Perutusan Khas Perdana Menteri: Pelan Pemulihan Negara

BACA: Pelan Pemulihan Negara: Parlimen boleh bersidang antara Sept, Okt - PM

"Ini menunjukkan tindakan yang diambil oleh kerajaan telah membuahkan hasil. Kita berjaya elak malapetaka," katanya dalam Perutusan Khas Perdana Menteri bertajuk Pelan Pemulihan Negara: Peralihan Fasa PKP Secara Berperingkat hari ini.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini membuat unjuran sekiranya PKP tidak dilaksanakan, kes harian COVID-19 di negara mampu mencecah lebih 13,000 kes dan seluruh sistem kesihatan negara akan runtuh.