SUNGAI PETANI: Polis sedang mencari pemandu sebuah kenderaan pacuan empat roda berwarna perak bagi membantu siasatan satu kes langgar lari sehingga mengakibatkan seorang pekerja pembinaan jalan maut malam tadi.
Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, nahas berlaku di Kilometer 45 Jalan Alor Setar-Butterworth dekat sini, sekitar jam 8.30 malam.
Siasatan awal yang dilakukan mendapati kenderaan pikap terbabit sedang dalam perjalanan dari arah Gurun menghala ke Sungai Petani.
Dalam kemalangan itu, mangsa M Nagelan, 18, yang berasal dari Rawang, Selangor maut akibat kecederaan parah pada anggota dalaman badan selepas dipercayai dirempuh daripada belakang dengan kenderaan itu.
Keadaan jalan ketika itu sedang dalam pembinaan dan dijadikan satu lorong untuk kenderaan bergerak di setiap arah, malah kon diletakkan sebagai pemisah arah perjalanan.
Beliau berkata, sebaik tiba di tempat kejadian, pemandu pacuan empat roda itu dipercayai hilang kawalan lalu merempuh belakang mangsa sehingga mengakibatkan mangsa tercampak ke tengah jalan.
"Akibat kemalangan, mangsa maut di tempat kejadian dan mayatnya dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar untuk bedah siasat.
“Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Adzli berkata, susulan itu pihaknya sedang mengesan kenderaan yang disyaki terbabit dalam kemalangan itu yang dipercayai melarikan diri.
Katanya, sehubungan itu orang ramai atau pihak yang menyaksikan kemalangan itu boleh tampil di mana-mana balai berhampiran untuk membantu siasatan.
Adie Sufian Zulkefli
Wed Mar 03 2021

Mangsa M Nagelan, 18, yang berasal dari Rawang, Selangor maut akibat kecederaan parah selepas dipercayai dirempuh daripada belakang dengan kenderaan itu. - Foto PDRM

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 20 April 2021.

2 bazar Ramadan di Kepala Batas diberi notis amaran gagal patuh SOP
Dua dua penganjur bazar Ramadan di Kepala Batas, dikenakan notis amaran selepas didapati gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Apple Event 2021: Ini antara produk yang boleh kita jangkakan
Apa agaknya produk baharu yang akan diumumkan Apple dalam acara yang diadakan secara atas talian pada tahun ini?

AWANI Ringkas: Wujud ketidaksamaan dalam pembelian vaksin | PKPD di MTAQ Pulai Chondong
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

AWANI Ringkas: COVID-19: 2,341 kes, Sarawak tertinggi | Kompaun: Bukan tindakan menganiaya
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

COVID-19: Lagi daerah hijau di Sabah bertukar jadi zon kuning
Daerah Kuala Penyu bertukar dari zon hijau kepada zon kuning, selepas mencatatkan tiga kes baharu hari ini.
![[INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021) [INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900773/5949771741618931574856_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021)
![[INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April) [INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900774/5949771751618931510055_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April)

5 perkara penting kenyataan media harian PKP - 20 April 2021
Ini lima perkara penting yang dinyatakan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi kenyataan media berkaitan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.
![[INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR [INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900775/5949771761618931467704_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR

Orang Kedah jangan ada hati rentas negeri untuk berbuka, bersahur di kampung halaman
Kawalan di tiga laluan utama keluar masuk Kedah iaitu iaitu Plaza Tol Sungai Petani Selatan dan Utara serta Jambatan Merdeka ditingkatkan.

Lelaki tahan sakit lebih satu jam jari telunjuk tersangkut cincin
Mangsa berusia 29 tahun itu memandu sendiri ke Hospital Sultan Abdul Halim untuk menanggalkan cincin namun pihak hospital gagal membantunya.

Strok haba dipercayai punca kematian kanak-kanak ditemui dalam kereta di tadika
Mangsa ditemui terbaring dalam keadaan tidak sedarkan diri di tempat duduk belakang kereta Proton Waja milik pengetua tadika pada Selasa.

Pengetua tadika direman tiga hari bantu siasatan kes kanak-kanak mati dalam kereta
Ketua Polis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, suspek berusia 49 tahun itu direman selama tiga hari.

Kanak-kanak meninggal dunia ditinggalkan lebih 4 jam dalam kereta pengetua
Mangsa dipercayai berada di dalam kereta itu dari jam 8 pagi hingga 12.15 tengah hari.

Pelajar pusat tahfiz lari dari asrama kerana tak hafaz al-Quran
Pemeriksaan pada kamera rakaman litar tertutup (CCTV) pusat tahfiz itu mendapati, mereka dipercayai keluar dari asrama pada jam 4.30 pagi.

Lelaki terjun bangunan, 4 direman dalam operasi AADK
10 individu yang ditahan dalam operasi AADK didapati positif dadah pelbagai jenis.

Pemandu pacuan empat roda rempuh penyelenggara jalan sehingga maut dicari
Mangsa maut akibat kecederaan parah di bahagian dalaman badan selepas dipercayai dirempuh daripada belakang dengan kendaraan itu.

Jenazah penerima hati Mohd Afiq disemadi di Kampung Masjid Tikam Batu
Turut mengiringi jenazah Mohd Afiq Ikmal Muhammad sehingga ke liang lahad ialah penderma hati, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail.

Lelaki tempatan ditahan rakam video punggung wanita
Laporan dibuat oleh seorang wanita iaitu mangsa pertama berusia 28 tahun pada jam 9 malam.