awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Tujuh daripada 10 rakyat Malaysia optimistik negara di landasan tepat - Ipsos
Keluarga Altantuya pulangkan semula ganti rugi termasuk faedah kepada kerajaan
FEM 2026: Perlu keseimbangan tangani ‘trilemma tenaga’ – Fadillah
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

'Pendidikan politik, demokrasi sepatutnya bermula di bangku sekolah'

Israr Khalid
Israr Khalid
19/02/2022
01:05 MYT
'Pendidikan politik, demokrasi sepatutnya bermula di bangku sekolah'
Rosmadi berkata, di Malaysia, pendidikan politik tidak didedahkan atau diajar secara formal di peringkat sekolah, tidak seperti di beberapa negara lain termasuk Thailand dan Indonesia. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Sekolah sepatutnya menjadi tempat menyemai kefahaman terhadap prinsip asas demokrasi dan politik, merangkumi hak sebagai rakyat dan proses pilihan raya.
Menurut Felo Penyelidik Pusat Kajian Demokrasi & Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) Prof Madya Rosmadi Fauzi, generasi pewaris negara perlu dididik sejak kecil ke arah pendemokrasian yang semakin subur.
Katanya, ketika ini, sebahagian besar anak muda Malaysia tidak celik demokrasi dan faham peranan mereka dalam sistem pengurusan manusia bermasyarakat.
Ini kerana, pendidikan politik tidak didedahkan dan diajarkan secara formal di peringkat sekolah.
"Jika kita lihat dari perspektif negara-negara jiran, dalam kajian yang kita jalankan, sebagai contoh Thailand dan Indonesia, mereka telah menerapkan pendidikan politik daripada sekolah lagi.
“Malah di Australia, kalau tak silap saya, telah bermula seawal usia sembilan tahun, di mana diterangkan tentang hak mengundi dan bagaimana proses pengundian itu dilakukan,” katanya.
Sehubungan itu, Rosmadi mencadangkan pendidikan politik dan demokrasi harus diraikan bermula dari sekolah supaya akhirnya semua sedar peranan mereka sebagai rakyat dalam menentukan hala tuju negara.
Tonton Agenda AWANI Khas: Suburkan Demokrasi Negara pada Jumaat yang dihoskan oleh Nazri Kahar, di sini:
Agenda AWANI: Suburkan Demokrasi Malaysia
Topic Berkaitan
#demokrasi
#sekolah
#Rosmadi Fauzi
#pendidikan politik
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan