Pelaksanaan Pendidikan Sivik di sekolah yang bermula sejak Jun lepas akan menumpukan kepada empat nilai teras iaitu kasih sayang, kegembiraan, hormat-menghormati dan tanggungjawab.
Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Dr Mohamed Abu Bakar berkata, berteraskan empat nilai itu juga, KPM dapat menyediakan topik bersesuaian untuk dimasukkan dalam mata pelajaran berkaitan.
"Empat nilai teras ini sebenarnya diilhamkan oleh Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik sendiri dengan perbincangan dengan pakar-pakar yang terlibat.
"Nilai-nilai ini dipecahkan kepada beberapa topik kecil dengan penumpuan kepada isu berkaitan cabaran masa kini contohnya masalah sosial, kesihatan, pendidikan seksual, keselamatan jalan raya, hak asasi sebagai warganegara dan isu perpaduan," katanya selepas menjadi tetamu dalam program Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel, pada Selasa.
Pendidikan Sivik dilaksanakan selama sejam pada minggu keempat setiap bulan dalam waktu mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral dan Sejarah.
Anak-anak di prasekolah pula akan diajar pendidikan sivik selama 30 minit, dan dalam masa yang sama, pendidikan sivik turut dilaksanakan dalam perhimpunan dan aktiviti kurikulum.
Dalam pada itu Mohamed menekankan peranan guru dan ibu bapa dalam menjayakan pelaksanaan pendidikan sivik bagi memastikan hasrat Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melihat masyarakat Malaysia yang bertanggungjawab, prihatin dan bertimbang rasa dapat direalisasikan.
"Peranan paling penting ialah guru kerana mereka yang akan mengajar di bilik darjah dan kita sudah berikan latihan tetapi mereka perlu ada semangat kepunyaan serta yakin dengan pendidikan sivik supaya mereka seronok mengajar, tidak hanya sambil lewa sehingga menyebabkan murid bosan.
"Ibu bapa pula perlu memainkan peranan lebih di rumah untuk sama-sama menerapkan nilai sivik ini kerana pencapaian pendidikan sivik lebih berdasarkan amali dengan bantuan masyarakat sekeliling," katanya.
Selain itu Mohamed juga menggalakkan pihak swasta menyokong hasrat kementerian dengan membantu mempromosikan nilai-nilai sivik di luar sekolah dengan mengadakan aktiviti berkaitan nilai murni itu.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Aug 13 2019

Pendidikan Sivik dilaksanakan selama sejam pada minggu keempat setiap bulan dalam waktu mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral dan Sejarah. - Gambar hiasan

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Akta 555 memadai untuk kekang kegiatan sijil palsu - Zambry
Tiada keperluan untuk meminda Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555) bagi mengekang kegiatan pengurniaan sijil akademik palsu.

Ibu bapa Zayn Rayyan tidak mengaku salah atas pertuduhan pindaan abai kanak-kanak
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik yang dibunuh, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, atas pertuduhan pindaan.

Indikator Ekonomi MADANI catat pencapaian positif - Dr Zaliha
Indikator yang menentukan kejayaan kerangka Ekonomi MADANI telah menunjukkan pencapaian positif setakat ini, kata Datuk Seri Dr Zaliha Mustafa.

Cubaan pindah khinzir disyaki dijangkiti demam babi Afrika gagal
Cubaan memindah keluar sejumlah khinzir yang disyaki dijangkiti penyakit demam babi Afrika (ASF) dari daerah Sepang berjaya dipatahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Selangor (DVS Selangor).

Malaysia ada tempat istimewa di hati penduduk Gaza - Mahasiswa Palestin
Pelajar Gaza di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Asim S. M. Alamssi, berkongsi perasaan mendalam terhadap Malaysia yang dihargai oleh penduduk Gaza.
Perisikan Jerman: COVID-19 mungkin bocor dari makmal Wuhan
Pada tahun 2020, Agensi Perisikan Asing Jerman (BND) menganggarkan dengan kebarangkalian 80 hingga 90 peratus bahawa koronavirus yang mencetuskan pandemik COVID-19 telah dilepaskan secara tidak sengaja dari Institut Virologi Wuhan di China. Menurut laporan media tempatan Jerman, BND mempunyai petunjuk mengenai eksperimen "gain-of-function" di institut tersebut.

5,272 belia bankrap sejak 2020
Sebanyak 5,272 belia berusia 34 tahun ke bawah telah diisytiharkan muflis sejak 2020 hingga tahun ini, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.
Mark Carney angkat sumpah PM baharu Kanada Jumaat ini
Mark Carney akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Kanada pada hari Jumaat, menggantikan Justin Trudeau. Beliau mengambil alih kepimpinan ketika Kanada berdepan perang perdagangan dengan AS dan persiapan pilihan raya.
Api kuali musnahkan khemah peniaga Bazar Ramadan
Insiden yang berlaku sekitar jam 5 petang itu tular di TikTok, menunjukkan khemah jualannya musnah dalam kebakaran.
Walaupun dalam keadaan panik, peniaga dikenali Alif itu sempat menyelamatkan diri.
Walaupun dalam keadaan panik, peniaga dikenali Alif itu sempat menyelamatkan diri.

Pendidikan Sivik fokus empat nilai teras
Pelaksanaan Pendidikan Sivik di sekolah yang bermula sejak Jun lepas akan menumpukan kepada empat nilai teras iaitu kasih sayang, kegembiraan, hormat-menghormati dan tanggungjawab.