GEORGE TOWN: Jabatan Perikanan Pulau Pinang memaklumkan selepas empat tahun, spesies penyu lipas atau nama saintifiknya Lepidochelys Olivecia kembali bertelur di pantai negeri itu.
Pengarahnya Yazeereen A Bakar berkata pihaknya menerima laporan daripada orang awam yang menjumpai anak-anak penyu lipas yang baru menetas di sekitar pantai Hotel Angsana Teluk Bahang, dekat sini.
"Pasukan Cawangan Konservasi dan Perlindungan Sumber telah segera ke kawasan pantai itu dan mendapati terdapat 110 ekor anak penyu lipas telah menetas di kawasan tersebut.
"Semua anak penyu lipas itu dialihkan ke Pusat Konservasi Penyu Pantai Kerachut, dekat sini untuk tujuan pemuliharaan dan penjagaan lanjut sebelum dilepaskan ke laut semula," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.
Beliau berkata Jabatan Perikanan Pulau Pinang mengucapkan penghargaan kepada orang awam yang melaporkan keberadaan penyu itu dan diharapkan usaha dan kerjasama baik seperti ini akan dapat memulihara haiwan itu demi menjamin kelestarian populasi spesies penyu berkenaan yang semakin pupus.
Yazeereen berkata Pulau Pinang adalah antara negeri yang terkenal dengan kehadiran penyu lipas di Malaysia selain Pahang dan Terengganu, namun trend pendaratan penyu belimbing dan lipas di Malaysia dan negeri ini semakin berkurangan disebabkan faktor ancaman semula jadi serta manusia.
"Kali terakhir penyu lipas kembali bertelur di pantai sekitar Pulau Pinang adalah pada 2019, iaitu empat tahun yang lepas," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Mar 18 2023

Kali terakhir penyu lipas kembali bertelur di pantai sekitar Pulau Pinang adalah pada 2019. - Gambar fail BERNAMA

Noraini Idris dilantik Ketua Wanita UMNO Sabah
Noraini berkata, pelantikannya sebagai Ketua Wanita UMNO Sabah datang sebagai satu amanah dan tanggungjawab besar untuk dilaksanakan.

Nur Shahida mengaku sudah berkali nasihat suaminya Aliff Syukri
"Sebagai orang yang dekat, saya dah nasihat dan dia bukan budak-budak yang saya kena pantau."

UiTM Machang guna iMistroom 2000 bantu mahasiswa hasil cendawan tiram putih
Kaedah iMistroom dan IoT ini dapat membantu mahasiswa dan komuniti setempat menjana pendapatan bagi meningkatkan taraf hidup.

Liga Super: Kepulangan pemain kebangsaan legakan Gergasi Merah - Cheng Hoe
Kemenangan itu mampu menjadi tonik terbaik buat pasukan untuk tampil lebih progresif dalam saingan liga musim ini.

Ringgit dijangka diniaga secara agresif pada jajaran 4.39-4.41 minggu depan
Ringgit menokok agak tinggi berbanding dolar US berikutan petunjuk Fed yang kurang memberangsangkan telah melemahkan nilai dolar US.

Olahraga: UK Athletics larang atlet transgender bersaing dalam kategori wanita
Keputusan itu mendapat sokongan bekas Olimpian negara itu walaupun ia juga mendapat tentangan daripada beberapa kumpulan.

Melaka bentuk Kerajaan Perpaduan, libat Adun PH
Beliau memberi bayangan, pelantikan barisan Exco akan turut melibatkan ADUN blok Pakatan Harapan.

Bot karam: 11 rakyat Malaysia hanyut ke Filipina
Pihaknya menerima maklumat pada Jumaat, Kapal Dagang Tomini Dynasty menjumpai 11 warga Malaysia di Perairan Sibutu, Filipina.

Ekonomi Malaysia tumbuh sederhana pada 4.3 peratus tahun ini
Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang pada kadar yang lebih sederhana sebanyak 4.3 peratus pada 2023 disokong oleh permintaan dalam negeri di tengah-tengah jangkaan kelembapan dalam permintaan luar.

3 melecur, seorang sesak nafas, rumah panjang 33 pintu terbakar
Tiga orang melecur manakala seorang lagi terpaksa dikejarkan ke hospital berdekatan selepas mengalami sesak nafas dalam kejadian kebakaran di sebuah rumah panjang di Betong.

Penyu lipas kembali bertelur di pantai Pulau Pinang
Orang awam melaporkan mereka menjumpai anak-anak penyu lipas yang baru menetas di sekitar pantai Hotel Angsana Teluk Bahang.

Trend pendaratan penyu belimbing, lipas di Malaysia membimbangkan
Kali terakhir sarang penyu belimbing ditemukan ialah pada 2017 dan apa yang lebih membimbangkan, kedua-dua sarang tidak menetaskan telur.