KOTA KINABALU: Perintah berkurung di kawasan perairan tujuh daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSZONE) dilanjutkan dilanjutkan selama 14 hari.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali berkata, pelaksanaan perintah berkurung yang sepatutnya berakhir esok akan dilanjutkan sehingga 30 Mei depan.
Menurut beliau, daerah yang terlibat adalah Sandakan, Beluran, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.
"Langkah ini bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Sabah yang menjadi pengguna perairan dan yang berada di daratan dikawasan ESSzone.
"Selain itu kita masih menerima maklumat berhubung cubaan kegiatan menceroboh serta jenayah rentas sempadan ke kawasan ini yang disyaki didalangi kumpulan Kidnapping For Ransom (KFR) dan kumpulan Abu Sayyaf," katanya.
Jelas Hazani, pihaknya telah memberi kuasa kepada semua Ketua Polis Daerah di ESSZONE untuk mengeluarkan permit kepada mana-mana pemohon yang memenuhi syarat bagi tujuan aktiviti-aktiviti perikanan atau laluan melalui kawasan perintah berkurung yang mendesak.
Ruzaini Zulkepli
Fri May 14 2021

Sebuah kapal Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengawal di perairan Semporna. - Foto BERNAMA

DUN Sarawak lulus RUU Kanun Tanah (Pindaan) 2025
RUU Kanun Tanah (Pindaan) 2025 yang dibentangkan pada Persidangan DUN Sarawak hari ini bertujuan menyediakan mekanisme rasmi bagi pendaftaran tanah wakaf dalam rekod daftar tanah.
Agenda AWANI: Operasi 'Gideon's Chariots' | Israel Gempur Gaza!
Bumi Gaza terus bermandi darah dengan serangan terbaharu Israel menerusi operasi ‘Gideon’s Chariots’ melalui jalan darat. Apa pula alasan dan ‘muslihat’ terbaharu di sebalik serangan Zionis kali ini? Diskusi 9 malam

Warga emas disaran dapatkan vaksin influenza secara percuma di fasiliti kesihatan terpilih
Warga emas yang mempunyai sekurang-kurangnya satu penyakit komorbid atau kronik disaran mendapatkan vaksin influenza secara percuma menerusi program Imunisasi Influenza Warga Emas di fasiliti kesihata
![[KOLUMNIS] Keberanian PKR dalam mencorakkan masa depan politik [KOLUMNIS] Keberanian PKR dalam mencorakkan masa depan politik](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-05/51747733247_tbperhimpunanPKR.jpg)
[KOLUMNIS] Keberanian PKR dalam mencorakkan masa depan politik
KEBERANIAN PKR DALAM MENCORAKKAN MASA DEPAN POLITIK

Jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO wajib dipertandingkan - Syed Rosli Jamalullail
UMNO Cawangan Pandan Tengah menegaskan, jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti wajib dipertandingkan pada Pemilihan UMNO 2026 nanti.

Kira-kira 100 trak bantuan dilulus masuk ke Gaza - Pejabat Kemanusiaan PBB
Jurucakap OCHA Jens Laerke berkata pihaknya telah memohon dan menerima kelulusan untuk lebih banyak trak masuk hari ini.

Imam jatuh bot ketika memancing ditemukan lemas
Mangsa ditemukan pada 12 tengah hari oleh anggota PPDA pada jarak 100 meter dari lokasi dia dilaporkan jatuh.

Indonesia pantau lonjakan kes COVID-19 di Asia, situasi domestik terkawal
Peningkatan kes berlaku seiring peningkatan mobiliti awam, dengan ramai rakyat Indonesia ke luar negara bagi menghadiri acara antarabangsa.
LIMA’25: Bermula dengan aksi udara mengagumkan oleh TUDM
Persembahan udara yang dimulakan tiga pesawat pejuang Sukhoi SU-30MKM dan tiga pesawat F/A-18D Hornet milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) membuka tirai Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2025 (LIMA’25) yang bermula secara rasmi hari ini.
LIMA'25: PM Anwar rasmi segmen maritim
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini merasmikan segmen Pameran Antarabangsa Maritim Dan Aeroangkasa Langkawi 2025 (LIMA'25) yang diadakan di Resort World Langkawi.
Beliau yang tiba sekitar jam 3.10 petang diiringi Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Komunikasi, Datuk Fahmi Fadzil dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor.
Beliau yang tiba sekitar jam 3.10 petang diiringi Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Komunikasi, Datuk Fahmi Fadzil dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor.

Awan toksik di Sepanyol: Perintah berkurung bagi 150,000 penduduk ditamatkan
Penduduk diarahkan kekal di dalam rumah serta menutup tingkap dan pintu sejak awal pagi Sabtu sebagai langkah berjaga-jaga.

Kebakaran kilang: Sepanyol tarik balik perintah berkurung 160,000 penduduk
Langkah ini diambil selepas kebakaran di sebuah kawasan perindustrian menyebabkan pembentukan awan toksik yang mengandungi gas klorin.

Chile: Bekalan elektrik terputus, 3 maut dan 98 peratus penduduk terjejas
Menteri Kesihatan mengesahkan ketiga-tiga pesakit bergantung sepenuhnya pada peralatan sokongan hayat berkuasa elektrik.

India nasihat rakyatnya tangguh perjalanan ke Bangladesh
Pada Ahad, kerajaan Bangladesh umum perintah berkurung di seluruh negara dan menutup perkhidmatan Internet untuk menghentikan keganasan.

Perintah berkurung, pemadaman internet, rondaan tentera diteruskan di Bangladesh
Dalam arahan baharu, kerajaan Bangladesh telah melanjutkan perintah berkurung sehingga Khamis.

PM Srettha suarakan kebimbangan, nasihatkan rakyat Thailand di Dhaka supaya berwaspada
Srettha Thavisin menyatakan kebimbangannya mengenai situasi demonstrasi yang semakin memuncak di Bangladesh dan menasihatkan rakyat Thailand di ibu kota Dhaka supaya sentiasa berwaspada.

Tentera Bangladesh kenakan perintah berkurung selepas protes ragut 100 nyawa
Menteri Dalam Negeri Asaduzzaman Khan mengumumkan bahawa tentera akan dikerahkan di ibu kota Dhaka dan daerah-daerah lain.

Keganasan: Perintah berkurung dikuatkuasakan di bandar pedalaman Australia
Pihak berkuasa di sebuah bandar pedalaman Australia telah menguatkuasakan perintah berkurung susulan beberapa siri insiden keganasan.

Polis Perancis tahan 176 orang dalam protes kes polis bunuh remaja
Pihak berkuasa turut mengumumkan penggantungan perkhidmatan bas dan trem dalam dan sekitar Paris selepas 9 malam hari Khamis.

Enam maut ditembak di Mississippi
Pejabat Gabenor Tate Reeves berkata, seorang lelaki telah ditahan susulan kejadian tersebut.