Kementerian Komunikasi dan Multimedia terus memberi penekanan kepada memperluas liputan jalur lebar di kawasan pedalaman dan luar bandar.
Menterinya Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata keperluan mendapatkan liputan jalur lebar kini bukan lagi satu kemudahan atau kemewahan, malah telah menjadi satu hak asasi manusia yang tidak dapat dinafikan.
"Bagi saya jika sesuatu tempat itu tidak mempunyai 3G kita begitu kecewa dan sedih, kerana mendapatkan liputan jalur lebar sama ada talian tetap ataupun mudah alih ialah satu hak asasi manusia.
"Kalau lambat, seolah-olah kita menafikan hak rakyat untuk mendapat perkhidmatan jalur lebar dan ini menjadi keutamaan dan perjuangan kerajaan sekarang," katanya selepas melawat bilik gerakan Barisan Nasional di Laban Condong di sini pada Rabu.
Bagi tujuan itu, Ahmad Shabery berkata pihaknya akan turun padang dan berbincang dengan penduduk tempatan mengenai keperluan jalur lebar sama ada dari aspek peningkatan kelajuan atau liputan yang lebih menyeluruh.
Jelasnya pelaburan untuk menambah baik infrastruktur jalur lebar memerlukan kos yang tinggi sehingga menyebabkan ia mengambil masa yang lama sebelum dapat dilaksanakan.
"Rata-rata model infrastruktur jalur lebar dipasang oleh syarikat Telco swasta dan memerlukan kos yang tinggi kerana penggunaan gentian fibre optic yang mahal.
"Sebagai contoh, untuk menaiktaraf 2G kepada 3G, ia memerlukan pelaburan sehingga RM40 bilion jadi tidak ada satu teknologi yang murah dan cepat, cuma kita perlu bersabar dan melabur sedikit untuk mendapat pulangannya," katanya.
Justeru beliau turut menyentuh inisiatif kerajaan melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) untuk meningkatkan sumber kewangan negara sekaligus memberi pulangan kepada rakyat dari pelbagai segi termasuk teknologi jalur lebar.
"Rakyat kena faham kalau sesuatu itu memerlukan kos yang tinggi kita memerlukan sumber kewangan yang tinggi untuk membiayainya. Kalau cukai pun tak nak bayar ini sesuatu yang sukar untuk dipenuhi," katanya.
Bernama
Wed Apr 29 2015

Kementerian Komunikasi dan Multimedia terus memberi penekanan kepada memperluas liputan jalur lebar di kawasan pedalaman dan luar bandar.

AWANI Ringkas: Inisiatif Payung Rahmah seimbangkan kuasa beli
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Sultan Terengganu mahu masjid perbanyak aktiviti tadarus al-Quran
Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan supaya semua masjid di negeri ini memperbanyakkan aktiviti tadarus al-Quran secara beramai-ramai, sepanjang bulan Ramadan.
![AWANI 7:45 [23/03/2023] – Ramadan tiba..Ramadan tiba.. | Bersihkan sistem kerajaan AWANI 7:45 [23/03/2023] – Ramadan tiba..Ramadan tiba.. | Bersihkan sistem kerajaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015338/7699752941679576774925_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [23/03/2023] – Ramadan tiba..Ramadan tiba.. | Bersihkan sistem kerajaan
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Luqmna Hariz Tumpuan #AWANI745 malam ini: Hari pertama puasa, apa cerita Bazar Ramadan? Tidak kira siapa terlibat, hapuskan amalan rasuah, titah Sultan Johor Lebuh raya Plus tungu masa laksana pembayaran terbuka Selepas hukuman mati mandatori, penjara seumur hidup pula dimansuhkan #AWANInews

Dua maut, lima cedera dalam kemalangan libatkan dua kenderaan
Dua wanita maut manakala lima cedera dan seorang kanak-kanak terselamat dalam kemalangan membabitkan dua kenderaan di Kota Tinggi.

AWANI Ringkas: Penjara hingga 40 tahun, sebatan ganti penjara seumur hidup
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Dialog Poket Rakyat: Poket raya, jangan sampai 'kering'
Impak tekanan kos sara hidup mengurangkan ‘keseronokan’ pengguna berbelanja? Inisiatif Rahmah, pengguna dan peniaga puas hati? Inisiatif Rahmah, sampai bila boleh bertahan? Dialog Poket Rakyat, Khamis 8.30 malam

Hari pertama bazar Ramadan meriah walaupun renyai
Setiap kali tibanya Ramadan antara yang menjadi tumpuan ialah bazar Ramadan, kerana pelbagai jenis juadah berbuka puasa daripada tradisional hinggalah moden boleh didapati dan dibeli.

48,000 wanita terima manfaat subsidi saringan kanser serviks, payudara
Seramai 48,000 wanita berisiko tinggi dijangka menerima manfaat daripada subsidi ujian mamogram dan saringan kanser serviks yang diberikan KPWKM.

Zakir Naik dilapor ditahan di Oman, dihantar pulang ke India
Agensi-agensi risikan India bekerjasama dengan pihak berkuasa Oman untuk menahan Zakir ketika lawatannya ke Oman pada Khamis.

Bazar Ramadan di Sabah, Sarawak kembali meriah
Bazar Ramadan yang diadakan saban tahun sentiasa menjadi tumpuan rakyat Malaysia bagi mendapatkan juadah berbuka puasa dan kemeriahannya kembali dirasai termasuk di Sabah dan Sarawak, hari ini.

PRU15: BN banyak pengalaman, rekod kejayaan atasi krisis ekonomi - Shabery Cheek
Kerajaan bercampur sebelum ini memperlihatkan bahawa setiap pemimpin hanya mahu menjaga wilayah masing-masing, dakwa beliau.

PRU15: Ahmad Shabery sedia undur diri
Tindakan itu bagi memberi peluang kepada individu yang berwibawa untuk menawarkan khidmat cemerlang kepada rakyat.

'BN biarlah dengan BNnya' - Ahmad Shabery
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengakui bersetuju dengan kenyataan Pas bahawa penyatuan ummah lebih besar daripada kerjasama politik.

Tiba masa reformasikan fungsi Parlimen - Shabery Cheek
Institusi Parlimen pada masa ini terlalu dilihat sebagai tempat perbahasan oleh masyarakat umum dan tidak lebih daripada itu.

Mengenang Tun Ahmad Sarji: Saya hilang mentor, guru dan sahabat - Shabery Cheek
Negara kehilangan seorang tokoh yang telah menyediakan standard tinggi kepada sistem pentadbiran Malaysia.

Pemilihan UMNO: Setuju dengan KJ, tapi Parlimen mesti jadi contoh - Ahmad Shabery
Jika pemilihan dibuat selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), ia tidak menjamin UMNO semakin kuat.

Pas belum bincang tukar logo hadapi PRU-15
Pas belum membuat sebarang keputusan sama ada akan bertanding menggunakan logo baharu atau kekal dengan bulan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Mat Said akan bertanding Naib Presiden UMNO
Mat Said membuat pengumuman untuk merebut jawatan itu selepas selesai mesyuarat Jawatankuasa UMNO Bahagian Kemaman.

Ahmad Shabery bakal lepas jawatan kawasan UMNO
Datuk Ahmad Shabery Cheek akan meletak jawatan sebagai Ketua Cawangan UMNO Gong Cengal dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kemaman selepas memilih barisan muda untuk menggantinya.

Percaturan sebenar di Terengganu antara BN dan Pas - Ahmad Shabery
Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, realitinya rakyat Terengganu hanya mempertimbangkan untuk memilih antara dua parti berkenaan.