KOTA KINABALU:Kerajaan Sabah akan memastikan negeri itu mendapat keutamaan dalam semua inisiatif dan pakej rangsangan ekonomi yang diperkenalkan Kerajaan Pusat untuk mengurangkan impak ekonomi akibat pandemik COVID-19.
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, negeri ini antara yang terjejas teruk akibat kesan pandemik berkenaan dan akan mengadakan kerjasama rapat dengan Kerajaan Persekutuan.
"Sabah adalah antara yang paling teruk terjejas akibat pandemik ini, oleh itu kerajaan negeri akan bekerjasama rapat dengan Putrajaya untuk memastikan kita diutamakan dalam semua inisiatifnya," katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) bernilai RM15 bilion yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dua hari lalu.
Hajiji berkata Pakej Bantuan PERMAI yang merangkumi 22 inisiatif untuk memerangi COVID-19 dan memelihara kebajikan rakyat serta menyokong kesinambungan perniagaan, pasti akan membantu meringankan kesusahan yang dihadapi rakyat Malaysia pada masa yang sukar ini.
Beliau mengakui jalan ke arah pemulihan tidak mudah kerana kesan global pandemik terhadap ekonomi.
"Tetapi, jangan lakukan kesilapan, kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah akan mengambil segala kemungkinan untuk memastikan ekonomi Sabah pulih," katanya.
Eleanor Michelle Patrick
Wed Jan 20 2021

Hajiji berkata, Sabah antara negeri yang terjejas teruk akibat kesan pandemik berkenaan. - Foto Bernama.

Vaksin COVID-19 | 130 'frontliners' terima vaksin di KK Kota Samarahan
Klinik Kesihatan (KK) Kota Samarahan antara empat KK yang akan melakukan proses vaskinasi melibatkan 130 petugas barisan hadapan hari ini. Penolong Pegawai Perubatan KK Kota Samarahan, Othman Buang berkata proses vaksinasi akan dilaksanakan dua sesi pagi-petang melibatkan beberapa agensi.

'Kamu adalah hero saya' kata kanak-kanak tersepit kaki kepada bomba
Raydon Koh berterima kasih kepada anggota bomba ketika mengeluarkan kaki kanannya yang tersepit di dalam saluran paip lubang tandas.

Ops Duri 2.0: KPDNHEP terus pantau peniaga durian
KPDNHEP terus memantau peniaga durian di seluruh negara menerusi Ops Duri 2.0 berkuat kuasa 22 Feb sehingga 22 Mac depan.

AS lancar serangan di Syria sasar militan
Sasaran kali ini adalah terhadap fasiliti kemudahan yang didakwa Pentagon sebagai milik militan yang disokong Iran.

KPT tubuh jawatankuasa khas tangani masalah sosial mahasiswa
KPT menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Khas Menangani Masalah Sosial Mahasiswa bagi meneliti dan menangani masalah sosial semasa dalam kalangan mereka.

Eksport, import Malaysia pada Januari 2021 terus catat pertumbuhan positif
Jumlah eksport Malaysia meneruskan momentum positif selama lima bulan berturut-turut, berkembang 6.6 peratus daripada RM84.1 bilion pada Januari 2020 kepada RM89.6 bilion.

Sidang Parlimen dan darurat: Satu tinjauan perundangan
Sekiranya Parlimen dipanggil untuk bersidang semula, ahli-ahli Parlimen haruslah menggunakan peluang ini sebaik mungkin untuk berperanan sebagai medium semak dan imbang'.

Ketepikan perbezaan, terus bersatu menentang COVID-19 - Halimah Sadique
Katanya, rata-rata rakyat Malaysia kekal teguh sebagai sebuah masyarakat dan ia perlu diteruskan sehingga peperangan menentang musuh halimunan tersebut selesai.

Operasi penguatkuasaan perlu ada empati
Dalam kerangka peraturan WBB yang lebih longgar, pihak berkuasa harus juga menerapkan sikap dan pendekatan yang fleksibel dalam menangani ketidakpatuhan.

MyCC kenakan denda RM10.3 juta terhadap Dagang Net
Dagang Net Technologies Sdn Bhd telah menyalahgunakan kedudukan dominannya melalui perjanjian secara eksklusif.

Lebih 24 jam padam kebakaran kebun sawit
Bomba terpaksa mengambil masa lebih 12 jam untuk kerja pemadaman api di kebun kelapa sawit seluas hampir empat hektar berhampiran Saujana Permai, dekat Sungai Petani.

2.54 juta rakyat terima bayaran fasa pertama BPR bermula hari ini - Tengku Zafrul
Seramai 2.54 juta penerima akan menerima bayaran fasa pertama Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) berjumlah RM1.93 bilion bermula hari ini.

Fasa pertama bayaran Bantuan Prihatin Rakyat bermula esok - Tengku Zafrul
Ia membabitkan bayaran kepada 4.4 juta penerima kategori isi rumah iaitu sebanyak RM300 setiap penerima dan 4.05 juta yang akan menerima RM150 setiap seorang untuk kateogori individu bujang.

PERMAI: 20,000 pemandu teksi, kereta sewa terima bantuan RM500 bermula hari ini - Tengku Zafrul
20,000 pemandu teksi dan kereta sewa menerima bayaran pertama Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) sebanyak RM500 bermula hari ini.

Pendaftaran, kemas kini BPR dilanjutkan
Penerima BSH 2020 dan BPN B40 yang lulus sebelum ini tidak perlu membuat pendaftaran baharu atau kemas kini sekiranya tiada sebarang perubahan maklumat.

Kerajaan luluskan tambahan 3,500 petugas kesihatan
Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pengambilan petugas tambahan itu bermula pada akhir Januari 2021.

Bayaran rayuan GKP 2.0 berjumlah RM155 juta kepada 52,000 PKS mikro pada Jumaat
Sejumlah RM155 juta bayaran rayuan Geran Khas Prihatin (GKP 2.0) akan disalurkan kepada 52,000 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mikro melalui akaun bank yang didaftarkan pada 5 Februari.

Program Subsidi Upah tidak cukup? Ini jawapan Tengku Zafrul...
Peruntukan tambahan sebanyak RM500 juta lagi disalurkan bagi PSU 3.0, menjadikan jumlah keseluruhan adalah RM1.5 bilion.

Bayaran BPN 2.0 akan dikreditkan dalam masa seminggu - Tengku Zafrul
BPN 2.0 yang melibatkan keseluruhan nilai RM2.38 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun penerima dalam tempoh seminggu.

PKP 2.0: RM150 juta lagi diperuntukkan untuk GKP PERMAI
Ia sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan GKP adalah sebanyak RM800 juta berbanding RM650 juta.