KUALA PERLIS: Ramai dalam kalangan umat Islam yang rindukan suasana solat tarawih berjemaah di masjid sepanjang bulan Ramadhan.

Namun pada tahun ini kebenaran yang diberikan untuk solat berjemaah ditambah dengan dapat merapatkan saf nyata memberi kelegaan dan kesyukuran kepada pengurusan masjid dan anak khariah.

Menurut Pengerusi Masjid Al-Rahmaniah Kuala Perlis, Hassan Hashim, pihak pengurusan masjid telah melaksanakan persiapan awal seperti melakukan sanitasi dan pembersihan kawasan ruang solat bagi persediaan untuk menyambut jemaah solat terawih pertama pada malam ini.

Katanya, bilangan jemaah yang ramai dijangka kerana sudah dua tahun tidak dapat solat tarawih berjemaah di masjid susulan Perintah Kawalan Pegerakan (PKP) berhadapan pandemik COVID-19.

Justeru para jemaah yang hadir turut diingatkan supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerana pada kali ini, jemaah hanya perlu memakai pelitup muka sahaja dan tidak perlu membawa sejadah.

"Yang pasti pada kali ini telah diberi kelonggaran iaitu tidak membawa sejadah bagaimana pun yang membawa sejadah pastikan mematuhi arahan yang diberi.

"InsyaAllah kita dari masa ke semasa akan memperingatkan para jemaah terutama SOP yang sedia ada," katanya.

Menurut Imam 1 Masjid Al-Rahmaniah Kuala Perlis, Khalilullah Amin Ahman, pihak pengurusan masjid telah menetapkan pelaksanaan solat tarawih 20 rakaat diikuti dengan solat witir.

Segala aktiviti lain seperti Tadarus Al-Quran, Qiamullail dan pemberian juadah berbuka kepada golongan asnaf akan dilaksanakan.

Justeru beliau berharap seluruh umat Islam mengambil peluang untuk menunaikan solat tarawih berjemaah di masjid dan surau.

"Kita kembali seperti mana norma yang lama yang mana kita akan solat berjemaah beramai-ramai dan tidak akan ada penjarakan saf di antara para jemaah.

"Begitu juga setiap masyarakat lapisan masyarakat bermula daripada kanak-kanak sehingga yang dewasa, mereka dapat bersama-sama solat pada tahun ini.

"Ini antara nikmat Allah SWT berikan kepada kita dan kita ambil kesempatan ini, ambil ruang ini dan juga peluang yang terbaik ini untuk kita meningkatkan ibadat kita," katanya.

Sementara itu bagi anak khariah Roslan Osman, peluang untuk solat berjemaah di masjid semangnya dinantikan selepas negara berdepan dengan COVID-19.

Kebenaran serta kelunggaran yang diberikan ini adalah peluang untuk meningkatkan amal ibadat sepanjang bulan Ramadan.

"Pada tahun ini semua berjalan elok jadi tak perlu penjarakan apa-apa. SOP pun dah semakin kurang jadi kita hanya perlu untuk ke masjid untuk solat tarawIh.

"Pada masa yang sama, kepada sesiapa yang rasa tak sihat, ada batuk atau demam, lebih baik tak hadir ke masjid," katanya.

Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad mengumumkan kebenaran solat sunat tarawih dibenar dilaksanakan di masjid dan surau di seluruh negara sepanjang Ramadan ini.

Bagaimanapun pelaksanaan solat tarawih berkenaan perlu dipatuhi jawatankuasa masjid atau surau serta para jemaah berpandukan SOP yang digariskan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Agama setiap negeri.