MELAKA: Pertunjukan akrobatik dan sarkas bakal diketengahkan dalam kalendar pelancongan negeri pada 2023, dalam usaha Melaka mencapai sasaran lima juta pelancong melawat ke Negeri Bersejarah ini.

Exco Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan negeri Datuk Muhammad Jailani Khamis berkata Great British Circus yang telah tiga kali mengadakan pertunjukan di negeri ini sejak 2018, dilihat mampu menarik lebih 30,000 pengunjung sepanjang pertunjukan bermula 15 Okt hingga 13 Nov ini.

"Untuk itu, kerajaan negeri merancang mengadakan kerjasama dengan beberapa pihak termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bersama penganjur sarkas tersebut bagi memastikan penganjuran ini akan diteruskan pada tahun mendatang," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pertunjukan Great British Circus di Dataran Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) di sini malam tadi.

Katanya jumlah pengunjung sarkas itu dijangka meningkat menjelang cuti sambutan Deepavali hujung minggu ini, memandangkan Melaka sering menjadi tumpuan pelawat setiap kali cuti perayaan mahupun cuti sekolah.

Muhammad Jailani berkata sekiranya perkara ini direalisasikan dan dimasukan dalam takwim pelancongan Melaka, pihaknya akan melakukan beberapa penambahbaikan bagi memastikan pertunjukan akrobatik dan sarkas ini menjadi pilihan pengunjung ke Melaka.

Pada masa sama, beliau percaya kerjasama yang bakal diwujudkan dengan pihak penganjur khususnya dari luar negara itu dilihat mampu mengcungkil bakat-bakat yang dimiliki anak tempatan dalam pertunjukan sedemikian.

"Mereka ini mempunyai kemahiran, pengalaman dan pengetahuan luas dalam pertunjukan akrobatik dan sarkas. Jadi, sekiranya ada kerjasama antara kedua-dua pihak, kita percaya banyak bakat-bakat anak Melaka dalam pertunjukan jenis ini akan dapat diketengahkan," katanya.

-- BERNAMA