KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Mukim Endau dan Mukim Triang, Mersing, Johor berkuat kuasa 20 April sehingga 3 Mei nanti.

Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pelaksanaan PKP di kedua-dua lokaliti ini diperlukan kerana masih terdapat kes baharu dikesan walaupun telah melebihi dua tempoh inkubasi (28 hari) serta mengelak penularan kes ke lokaliti lain.

Ismail Sabri menjelaskan keputusan melaksanakan PKP di dua lokaliti ini juga dibuat setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Sehingga kini, KKM telah melakukan 437 ujian saringan dan daripada jumlah itu sebanyak 69 kes positif COVID-19 direkodkan, dengan 25 kes masih lagi aktif. Manakala 29 lagi sampel ujian masih menunggu keputusan.

"Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, Kerajaan bersetuju melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Mukim Endau dan Mukim Triang, Mersing, Johor berkuat kuasa 20 April sehingga 3 Mei 2021.

"Pelaksanaan PKP di kedua-dua lokaliti ini diperlukan kerana masih terdapat kes baharu dikesan walaupun telah melebihi dua tempoh inkubasi (28 hari) serta mengelak penularan kes ke lokati lain," katanya dalam kenyataan media harian pelaksanaan PKP.

Sementara itu Kerajaan bersetuju menamatkan PKPD di Kampung Murni C, Nabawan, Sabah pada 20 April 2021 seperti yang dijadualkan.

Keputusan itu dibuat selepas KKM mengesahkan berlaku penurunan dan kluster adalah terkawal dengan kes terakhir telah direkodkan pada 13 April.

"KKM juga mengesahkan berlaku penurunan dan kluster adalah terkawal dengan kes terakhir telah direkodkan pada 13 April 2021 iaitu satu kes manakala semua kes positif telah menerima rawatan dan kontak rapat juga diasingkan.

"Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, Kerajaan bersetuju menamatkan PKPD di Kampung Murni C, Nabawan, Sabah pada 20 April 2021 seperti yang dijadualkan," katanya lagi.