KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengkaji semula keberkesanan sistem kesihatan sedia ada, termasuk merangka dasar kesihatan negara, bagi meningkatkan kesiapsiagaan mengurus penyakit berjangkit serta krisis kesihatan.

Selain itu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan juga sedang memuktamadkan Pelan Hala Tuju Pembangunan Vaksin Negara bagi memastikan Malaysia mampu menghasilkan vaksin sendiri.

Pelan tersebut, jelas Perdana Menteri, membolehkan negara bersedia menghadapi sebarang pandemik pada masa akan datang.

“Kesejahteraan hidup adalah hak asasi manusia dan hak ini tidak boleh dinafikan. Saya sedar dalam situasi pandemik COVID-19, rakyat menaruh harapan yang tinggi kepada Kerajaan.

“Kerajaan akan sentiasa mencari jalan yang terbaik untuk memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia dalam pelbagai aspek, terutama penjagaan kesihatan dan penyediaan kediaman yang berkualiti,” katanya lagi.

RMK-12: Kerajaan komited perkukuh sistem penjagaan kesihatan

BACA: [LAPOR LANGSUNG]: PM Ismail Sabri bentang RMK-12

Perdana Menteri berkata demikian sewaktu membentangkan Usul Mengenai Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Dewan Rakyat pada Isnin.

Dalam pada itu Ismail Sabri berkata, kerajaan bercadang untuk membina Institut Penyakit Berjangkit Malaysia di Bandar Enstek, Negeri Sembilan pada tahun 2022.

Penubuhan institut itu, jelas beliau lagi, bertujuan mencegah penyakit, ketidakupayaan dan kematian yang disebabkan oleh penyakit-penyakit berjangkit.

Kerajaan juga, tambah Perdana Menteri telah mengenal pasti langkah proaktif meningkatkan kesiapsiagaan hospital, untuk mencapai nisbah 2.06 katil hospital bagi setiap seribu penduduk menjelang tahun 2025.

“Kerajaan akan turut membangunkan fasiliti kesihatan baharu, sebagai tambahan kepada 12 hospital yang sedang dibina di seluruh negara dan dijangka siap dalam tempoh RMK-12.

“Selain itu, kelengkapan dan peralatan kesihatan, termasuk keperluan unit rawatan rapi (ICU) akan ditambah,” kata Perdana Menteri.

Selain itu beliau berkata, dalam usaha merapatkan jurang perbezaan fasiliti kesihatan bandar dan luar bandar, kerajaan bakal membina dan menaik taraf klinik-klinik kesihatan di seluruh negara.