KUALA LUMPUR: Kejayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyelesaikan kes penculikan seorang lelaki warga Palestin dalam tempoh 48 jam, memperlihatkan kesiapsiagaan pasukan keselamatan itu dalam menjaga keamanan dan keselamatan negara, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.
Beliau berkata kejayaan PDRM dalam menyelesaikan kes penculikan berprofil tinggi itu, berikutan kepakaran dan ketangkasan yang dimiliki oleh pasukan berkenaan dalam menangani sebarang ancaman keselamatan.
"Saya ingin ambil kesempatan ini mengucapkan syabas dan tahniah kepada PDRM di bawah kepimpinan Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, yang telah berjaya menumpaskan sindiket yang terlibat dalam penculikan ini.
"Selain itu, saya menyeru masyarakat untuk tidak mempolitikkan kes berkenaan, kerana ia bukan hanya melibatkan orang luar tetapi juga membabitkan warga tempatan," katanya dalam rakaman video ringkas di laman Facebook rasminya malam ini.
Hamzah berkata keselamatan adalah tanggungjawab bersama, maka semua pihak termasuk pemimpin parti-parti politik perlu bekerjasama dan memberikan semangat kepada PDRM untuk terus berjuang mempertahankan keselamatan negara.
Pada 5 Okt, media melaporkan polis menyelamatkan Omar Z. M. Albelbaisy Raeda, 31, sehari selepas dia diculik oleh individu yang menaiki sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire, disyaki didalangi agensi perisikan Israel, Mossad.
Mangsa diselamatkan selepas polis menahan 18 individu dalam operasi berasingan di Kuala Langat, Ampang dan Beranang di Selangor, serta di Melaka bermula 29 Sept hingga 4 Okt.
Pada Jumaat lepas, 11 individu termasuk seorang wanita didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur atas pertuduhan menculik Omar, bagi mendapatkan maklumat berkaitan perisian yang digunakan untuk menggodam telefon bimbit.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Oct 19 2022

Hamzah berkata kejayaan PDRM dalam menyelesaikan kes penculikan berprofil tinggi itu, berikutan kepakaran dan ketangkasan yang dimiliki oleh pasukan berkenaan dalam menangani sebarang ancaman keselamatan. - Gambar fail/Astro AWANI/Shahir Omar
Bandar Algiers anjur iftar mega untuk masyarakat
Majlis Perbandaran Algiers menganjurkan Iftar komuniti pada hari Jumaat (14 Mac) di sepanjang jalan utama pusat bandar, mengumpulkan orang ramai untuk berkongsi makanan dan berbuka puasa semasa bulan suci Ramadan
Ketua Majlis Perbandaran Algiers, Mahdia Benghalia berkata acara tersebut bertujuan untuk mengumpulkan semua lapisan masyarakat dengan hidangan tradisional.
Ketua Majlis Perbandaran Algiers, Mahdia Benghalia berkata acara tersebut bertujuan untuk mengumpulkan semua lapisan masyarakat dengan hidangan tradisional.
Gencatan senjata: Trump hubungi Putin Selasa ini
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mendedahkan beliau akan bercakap secara terus dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin pada 18 Mac ini.
Beliau berkata, perbualan tersebut akan berkisarkan tentang usaha menghentikan perang yang terjadi di Ukraine.
Beliau berkata, perbualan tersebut akan berkisarkan tentang usaha menghentikan perang yang terjadi di Ukraine.
Mangsa cedera kebakaran kelab malam di North Macedonia stabil
Menteri Kesihatan North Macedonia, Arben Taravari memberitahu semua mangsa dirawat akibat cedera dalam insiden kebakaran sebuah kelab malam di Bandar Kocani, dilaporkan stabil.
Trump bertegas tiada pengecualian untuk tarif besi, aluminium
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menegaskan tiada keperluan untuk mewujudkan pengecualian berhubung pelaksanaan tarif besi dan aluminium.
Beliau berkata, pelaksanaan timbal balik tarif akan terus dilaksanakan bermula 2 April ini.
Beliau berkata, pelaksanaan timbal balik tarif akan terus dilaksanakan bermula 2 April ini.
Kekejaman zionis, ragut nyawa petugas kemanusiaan MAPIM
Temu bual bersama Ketua Aktivis Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) Datuk Sani Araby mengenai serangan rejim zionis di Beit Lahiya, Utara Gaza hingga meragut lapan nyawa petugas kemanusiaan MAPIM.
Majikan adalah arkitek tenaga kerja masa depan negara
Golongan majikan perlu melihat peranan mereka bukan sekadar pencipta pekerjaan, tetapi juga sebagai arkitek tenaga kerja masa depan negara.
Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong berkata, pembangunan tenaga kerja berkemahiran tinggi tidak wajar dipertimbangkan sebagai sebagai kos perniagaan semata-mata, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu pelaburan yang memacu inovasi, produktiviti dan pertumbuhan ekonomi.
Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong berkata, pembangunan tenaga kerja berkemahiran tinggi tidak wajar dipertimbangkan sebagai sebagai kos perniagaan semata-mata, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu pelaburan yang memacu inovasi, produktiviti dan pertumbuhan ekonomi.
Tribunal hak cipta bakal terima kes pertama
Malaysia akan mencatat kes pertama di Tribunal Hak Cipta pada 19 Mac, sebagai satu langkah penting dalam perlindungan hak cipta negara.
Sapura Energy belum dihubungi SPRM
Sapura Energy Bhd (SEB) berkata ia belum dihubungi oleh Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatannya terhadap penyalahgunaan dana yang melibatkan syarikat itu.
Bentang cadangan penambahbaikan, tingkat bayaran balik
Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan pihak pengurusan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk membentangkan cadangan penambahbaikan bagi mempertingkatkan kadar pembayaran balik tanpa membebankan peminjam, selepas Aidilfitri ini.
SPRM peroleh pemulihan aset lebih RM29 bilion
Jumlah pemulihan aset 1Malaysia Development Berhad (1MDB) keseluruhan yang direkodkan setakat ini ialah RM29,752,034,475.13, iaitu 70 peratus daripada kira-kira RM42 bilion yang dipercayai diselewengkan.

Selesaikan kes culik warga Palestin dalam tempoh 48 jam bukti ketangkasan PDRM - Hamzah
Kejayaan PDRM menyelesaikan kes penculikan seorang lelaki warga Palestin dalam tempoh 48 jam, memperlihatkan kesiapsiagaan pasukan keselamatan itu dalam menjaga keamanan dan keselamatan negara.