awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Rundingan FTA EU-Malaysia mampu jadi pengubah keadaan hubungan dua hala - Duta Finland
UCL: Arsenal kekalkan rekod sempurna, tewaskan Inter 3-1 di Milan
Thailand uji sistem amaran kecemasan bergerak seluruh negara tingkat respons bencana
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Storan mini SSD bersaiz kecil dilancarkan

Amanz
Amanz
15/08/2025
05:45 MYT
Storan mini SSD bersaiz kecil dilancarkan
Syarikat Biwin di China memperkenalkan Mini SSD, storan fizikal baharu bersaiz kecil dengan kelajuan setanding SSD melalui sambungan PCIe 42. -Amanz
STORAN MicroSD di telefon pintar kini semakin pupus kerana kelajuan membaca dan menulis storan ini lebih perlahan berbanding UFS 4.0 yang digunakan majoriti peranti mercu.

Ringkasan AI
  • Storan MicroSD semakin tidak digunakan dalam telefon pintar kerana prestasinya lebih perlahan berbanding teknologi UFS 4.0.
  • Syarikat Biwin di China memperkenalkan Mini SSD, storan fizikal baharu bersaiz kecil dengan kelajuan setanding SSD melalui sambungan PCIe 42.
  • Mini SSD ditawarkan dalam kapasiti hingga 2TB dan disasarkan untuk telefon pintar, tablet, komputer riba, kamera dan konsol, namun setakat ini hanya disokong oleh beberapa peranti di pasaran China.

Storan mungkin besar tetapi prestasi akan terjejas. Di China, syarikat Biwin melancarkan format storan fizikal baharu yang diberi nama Mini SSD.
Ia menawarkan kelajuan sepantas SSD tetapi saiz yang sedikit lebih besar (15 x 17 x 1.4 mm) berbanding MicroSD (15 × 11 × 1 mm).
Ia dipasarkan dengan kelajuan membaca sehingga 3700 MB/s dan menulis pula pada kelajuan 3400MB/s menggunakan sambungan PCIe 4×2.
Ia ditawarkan dalam pilihan storan 512GB, 1TB, and 2TB. Biwin mengatakan Mini SSD dipasarkan untuk kegunaan.
Sebagai perbandingan, kad MicroSD Express mempunyai kemampuan menulis sehingga 900 MB/s dan membaca sehingga 750 MB/s.
Produk dilancarkan untuk kegunaan pada telefon pintar, tablet, komputer riba, kamera dan juga konsol.
Kerana format Mini SD masih lagi baharu, setakat ini hanya konsol mudah alih GPD Win 5 dan komputer riba keluaran OneNetbook sahaja menyokongnya itu pun hanya untuk pasaran China. -Amanz
Topic Berkaitan
#telefon pintar
#Storan MicroSD
#UFS 4
#Mini SSD
#Biwin
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan