KANGAR: Sepasang suami isteri direman selama tujuh hari bersabit kejadian mendera seorang warga emas sehingga meninggal dunia di sebuah rumah di Taman Cempaka Putih, Tambun Tulang, Arau, pada Khamis.
Perintah reman dikeluarkan Majistret, Siti Nor Hasliza Md Ali, ke atas kedua-dua suspek bermula hari ini sehingga 8 Jun bagi membantu siasatan.
Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Ahmad Mohsin Md Rodi berkata, pasangan suami isteri masing-masing berusia 34 tahun itu ditahan di rumah mereka pagi Khamis selepas polis menerima laporan.
Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.
Dalam kejadian pada Khamis polis menerima maklumat sekitar jam 5.30 pagi melibatkan seorang wanita mualaf berusia 74 tahun berasal dari Paka, Terengganu dikejarkan ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar sejam sebelum itu kerana tidak sedarkan diri.
Mangsa, Rashidah Chong pada mulanya telah dihantar ke Unit Kecemasan hospital berkenaan pada pukul 4.10 petang dalam keadaan tidak sedarkan diri walaupun pasukan perubatan telah memberi rawatan awal.
Katanya, pemeriksaan dilakukan pasukan perubatan pada bahagian luaran badan mangsa mendapati kesan lebam di kedua-dua mata, dahi, telinga kanan dan sedikit kesan luka pada jari kaki kiri.
Mayat kemudiannya dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan doktor mengesahkan mangsa mengalami patah tulang rusuk kiri akibat tekanan dan punca kematian diklasifikasikan sebagai ‘pending laboratory analysis’ atau sementara menunggu keputusan makmal.
Ahmad Mohsin berkata, hasil siasatan awal mendapati anak perempuan mangsa turut mengaku ada memukul warga emas berkenaan dengan menggunakan tangan di bahagian muka dan kepala.
Katanya, menantu mangsa juga disyaki terlibat dalam kejadian itu berdasarkan kepada keterangan yang meragukan.
Kejadian berpunca daripada pertengkaran dimana anak perempuan mangsa dikatakan tidak tahan dan terlampau tertekan dengan ragam warga emas itu yang menghidap strok pada bahagian badan sebelah kiri.
Adie Sufian Zulkefli
Fri Jun 02 2023

Kedua-dua suspek berusia 34 tahun itu dibawa ke Mahkamah Majistret di sini, kira-kira 10.25 pagi tadi dan perintah tahanan reman dikeluarkan oleh Majistret Siti Nor Hasliza Md Ali. - Foto Astro AWANI

Lebih 50 pelajar UM berpiket gesa mansuh 'zero balance policy'
Lebih 50 pelajar Universiti Malaya berpiket menggesa universiti itu memansuhkan 'zero balance policy'.

Pelan Dasar OKU berkaitan 15 bidang sedang giat dilaksanakan - KPWKM
Datuk Seri Nancy Shukri berkata antaranya ia berkaitan advokasi, kesihatan, pemulihan, aksesibiliti, pendidikan, pekerjaan, dan penyelidikan.

KPDN tambah tenaga kerja pantau bekalan beras
KPDN meningkatkan tenaga kerja untuk tugas pemantauan bagi menambah baik Op Jamin yang menumpukan kepada pemantauan bekalan dan harga beras.

Belum ada perbincangan tubuh Kerajaan Perpaduan di Johor - Teo
Belum ada perbincangan tentang penubuhan Kerajaan Perpaduan di peringkat negeri, kata Naib Pengerusi DAP Johor Teo Nie Ching.

Pulau Pinang sokong SFZ bagi wilayah utara, tunggu maklumat lanjut - Chow
Kerajaan Pulau Pinang menyokong sebarang insiatif ekonomi yang bermanfaat termasuk pembentukan zon kewangan khas (SFZ) bagi wilayah utara.

Lebih ramai bukan Bumiputera diseru sertai ATM
Lebih ramai rakyat bukan bumiputera diseru menyertai perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terutamanya dalam pasukan tentera darat, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan.

Hassan Karim dakwa Pasir Gudang putus bekalan makanan asas
Beliau berkata, KPDN perlu segera mengadakan program jualan Rahmah atau menghantar bekalan makanan yang cukup ke Pasir Gudang sekarang.

PM Anwar Islamkan saudara baharu di New York
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengislamkan seorang pemuda selepas menyampaikan khutbah Jumaat di Pusat Kebudayaan Islam New York Amerika Syarikat.

Tiada kes baharu penyakit Nipah dikesan sejak wabak berakhir 1999 - Dr Zaliha
Tiada kes baharu penyakit Nipah dalam kalangan manusia di negara ini sejak kes terakhir penyakit itu dikesan di Malaysia pada 27 Mei 1999,

Pentingnya kesedaran mamogram menjelang Pinktober
Bulan Oktober adalah bulan yang didedikasi untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kanser payudara dan kepentingan pengesanan awal.

Lelaki OKU direman tujuh hari dipercayai bunuh bapa
Seorang lelaki berusia 22 tahun ditahan reman selama tujuh hari bermula Isnin bagi membantu siasatan kes seorang warga emas berusia 64 tahun yang ditemui mati di sebuah flat.

Pasangan kekasih didakwa bunuh warga emas ditemui mati dalam longkang
Sepasang kekasih didakwa di Mahkamah Majistret, di sini pada Selasa, atas pertuduhan membunuh seorang lelaki warga emas di tepi jalan di Ayer Keroh, April lalu.

Warga emas maut dipukul selepas tegur anak buat bising
Seorang wanita warga emas maut dipukul dengan senjata dipercayai pisau dan kapak selepas menegur anaknya yang membuat bising di rumah mereka di Taman Temiang, di sini pada Ahad.

Suami isteri direman kes bunuh warga emas
Sepasang suami isteri direman selama tujuh hari bagi membantu siasatan kes bunuh seorang warga emas di Taman Cempaka Putih, Tambun Tulang semalam.

Penganggur dituduh bunuh warga emas
Seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kulim, hari ini, atas pertuduhan membunuh seorang wanita warga emas di Kulim, pada 5 Oktober lalu.

Gelandangan kudung tangan didakwa bunuh warga emas
Seorang lelaki gelandangan yang kudung tangan kanan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ipoh atas tuduhan membunuh seorang lelaki warga emas.

Polis tahan suspek bunuh wanita warga emas di Taman Paroi Jaya
Polis menahan seorang suspek lelaki pada Sabtu, dipercayai terlibat dalam kes pembunuhan seorang wanita warga emas di Taman Paroi Jaya Seremban.

Penganggur didakwa bunuh warga emas
Seorang penganggur didakwa di Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan membunuh seorang warga emas di Pelabuhan Klang minggu lepas.

Lelaki warga India didakwa rogol dan bunuh warga emas
Seorang lelaki gelandangan warga India dihadapkan ke dua mahkamah di sini hari ini atas pertuduhan merogol dan membunuh seorang wanita warga emas bulan lepas.

Kelar dan tikam warga emas: Penganggur didakwa membunuh
Tertuduh Wan Mohd Munir Wan Yusoff, mengaku tidak bersalah sebaik pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Majistret, Fatin Dalilah Khalid.