Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) belum menerima apa-apa arahan daripada kerajaan negeri untuk melaksanakan Pelan Catuan Bekalan Air peringkat ketiga, kata Penolong Pengurus Besar, Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam SYABAS, Priscilla Alfred.

Priscilla berkata setakat ini tiada sebarang perubahan akan dilakukan pada pelan catuan air peringkat kedua yang bermula Ahad lalu berikutan pengurangan pelepasan air mentah sebanyak 200 Juta Liter Sehari (JLH) di empangan Sungai Selangor.

Semalam, Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Elizabeth Wong dalam sebuah portal online menyatakan bahawa rakyat negeri Selangor perlu bersiap sedia menghadapi catuan fasa ketiga melibatkan lebih banyak pengguna termasuk kawasan Ampang dan Melawati jika paras air di Empangan Klang Gates tidak menunjukkan peningkatan.

Wong dipetik sebagai berkata bahawa setakat Selasa, paras air di empangan tersebut adalah 52.91 peratus dan jika mencecah 50 peratus akan diisytihar kritikal dan catuan fasa ketiga terpaksa dilaksanakan.

Mengulas tentang rungutan pengguna yang mendakwa menerima bekalan air berlumpur setiap kali bekalan air disambung semula, Priscilla berkata ia disebabkan mendapan kotoran pada sistem paip SYABAS setiap kali pintu air ditutup atau dibuka.

"Setiap kali pintu air ditutup, kotoran atau mendapan akan terkumpul dan apabila paip dibuka, pancutan air akan menyebabkan kotoran dan mendapan keluar bersama-sama dengan bekalan air.

"Ia sememangnya satu isu, namun hanya berlaku pada pengguna di sesetengah kawasan.

"Oleh itu kita nasihatkan pengguna terlibat membiarkan air mengalir dari paip beberapa minit sebelum menggunakannya," kata Priscilla.

Pelan Catuan Bekalan Air Peringkat Kedua yang dilaksanakan melibatkan 260 kawasan dengan 413,617 pintu rumah kini memasuki hari keempat sejak dilaksanakan Ahad lepas.

Pada 24 Februari lepas kerajaan negeri Selangor mengumumkan pelaksanaan program catuan air secara bergilir di seluruh negeri mulai 25 Februari bagi menyeimbangkan penyaluran air di kawasan yang mengalami gangguan bekalan sejak 7 Feb.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata melalui program itu kawasan yang terbabit akan mendapat bekalan air selama dua hari diikuti catuan bagi dua hari berikutnya.