SEGAMAT: Terdapat cubaan rentas negeri dilakukan individu untuk masuk ke Johor melalui Tangkak.

Antara alasan yang digunakan mereka ialah untuk menziarahi ibu bapa yang sudah tua dan kubur.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, dalam masa sama, terdapat segelintir individu yang mengubah tarikh surat kebenaran rentas negeri yang dibenarkan sebelum ini.

Tegas beliau, ada juga individu yang cuba merentas negeri dari Melaka ke Tangkak dengan mengubah tarikh dan mereka yang dikesan oleh polis telah dikenakan tindakan.

"Tumpuan kita adalah pada laluan atau jalan yang bersempadan dengan negeri untuk pastikan tidak ada individu yang cuba rentas sempadan daerah atau negeri sempena hari raya.

“Di Tangkak ada juga cubaan yang dikesan individu cuba guna surat kebenaran yang mereka dapat sebelum ini. Dia ubah tarikh untuk lepas sekatan jalan raya (SJR)… kita sudah kesan dan ambil tindakan.

“Kita seru kepada semua masyarakat (supaya) patuhi SOP (prosedur operas standard) walaupun mahu meraikan Aidilfitri jangan langgar SOP dan peraturan ditetapkan, tujuan kita satu untuk landaikan COVID-19," kata beliau.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas membuat tinjauan SJR di Tangkak dan Segamat hari ini.

Menurut Ayob Khan, Tangkak dan Segamat memiliki antara banyak laluan tikus di negeri  Johor kerana kedudukan Felda yang bersempadan dengan daerah dan negeri lain seperti Felda Chempelak dan Felda Moakil.

Sementara itu, beliau berkata, secara keseluruhannya 98 peratus pematuhan SOP PKP dicapai di negeri Johor setakat ini.

Terdapat 50 SJR di Johor melibatkan 12 di keluar masuk lebuh raya, lapan di sempadan negeri, 19 di jakan persekutuan, lapan Ops Benteng, dua secara mobile dan satu di kawasan PKPD Kluang.

Pada Rabu pula, polis Johor menerima 2,596 permohonan rentas negeri dan daerah dan daripada jumlah berkenaan 2,485 diluluskan sementara baki sebanyak 111 ditolak.