awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Anak Muammar Gaddafi maut ditembak
Konsert langgar garis panduan Kelantan: Penganjur didenda, wang cagaran dirampas
Pelaksanaan DRG, pelaburan produk tempatan, MyDigital ID antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tiada sambutan PM di Dubai, Menteri Luar harus bertanggungjawab - Anwar

Hafizi Rosli
Hafizi Rosli
14/04/2022
04:40 MYT
Tiada sambutan PM di Dubai, Menteri Luar harus bertanggungjawab - Anwar
Anwar berkata, Saifuddin Abdullah harus bertanggungjawab susulan kegagalan menguruskan lawatan Perdana Menteri ke Dubai akhir bulan lalu. - Foto BERNAMA
KUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah harus bertanggungjawab susulan kegagalan menguruskan lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri ismail Sabri Yaakob ke Dubai akhir bulan lalu.
Jelas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Duta Besar Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Konsul Jeneral Malaysia di Dubai tidak boleh dipersalahkan kerana jelasnya ia disebabkan kecuaian dan kelembapan Menteri Luar itu sendiri.
"Dalam pengalaman saya berbelas tahun sebagai Menteri, belum pernah kita dengar lawatan rasmi PM tidak disambut oleh negara yang seharusnya mengundangnya. Jadi ada satu kecelaruan dalam diplomasi kita.
"Menteri luar harus bertanggungjawab. Jangan dipersalahkan Duta Besar atau pegawai di peringkat bawah. Dia (Saifuddin) harus menjawab kerana belum pernah negara terhina begini rupa kerana kecuaian dan kelembapan Menteri Luar," katanya menerusi laman akaun rasmi Facebooknya pada Khamis.
Terdahulu, Ismail Sabri tiba di Dubai pada 29 Mac lalu, namun tiada sambutan diterima sehingga menyebabkan Perdana Menteri terpaksa menunggu lama di ruang ketibaan biasa bagi urusan pelepasan pasport oleh Imigresen Dubai.
Ia juga menyebabkan tiadanya liputan dan kawalan keselamatan serta pergerakan motoked yang sepatutnya disediakan untuk Perdana Menteri seperti amalan SOP.
Susulan kejadian itu, Kementerian Luar Negeri memanggil dua pegawai kanan terbabit atas kegagalan dua pegawai terbabit menguruskan lawatan Perdan Menteri itu.
Topic Berkaitan
#Anwar Ibrahim
#Kementerian Luar
#ismail sabri yaakob
#Dubai
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan