KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta meningkatkan jumlah mediator komuniti terlatih di negara ini bagi membantu meredakan perselisihan yang biasa berlaku dalam kalangan masyarakat seperti masalah kejiranan.

Ahli Majlis Penasihat Perpaduan Negara Tan Sri Lee Lam Thye berkata ini kerana tugas mediator komuniti yang mempunyai kepakaran dalam menyelesaikan konflik dianggap semakin penting ketika ini bagi mengelakkan sebarang perkara yang boleh mencetuskan perbalahan antara kaum.

"Sehingga hari ini, terdapat dalam 564 mediator komuniti yang terdiri daripada 163 pegawai perpaduan dan 379 ahli jawatankuasa komuniti Rukun Tetangga, yang pada hemat saya tidak mencukupi. Justeru usaha untuk menambah jumlah mediator komuniti ini perlu diambil perhatian.

"Jadi saya harap Kementerian Perpaduan Negara (KPN) dapat berikan perhatian dan memperkukuhkan teknik mediasi yang lebih terlatih dalam menyelesaikan isu kecil dalam komuniti agar tidak menjadi isu besar hingga ditunggangi dan dieksploitasi ahli politik sebagai cara mencipta publisitif," katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) KPN, mediator komuniti ialah individu yang berperanan membantu pihak yang bertelingkah untuk bekerjasama bagi mencari jalan penyelesaian secara damai dan dipersetujui oleh kedua-dua pihak terlibat.

Selain itu Lee turut mencadangkan kerajaan memberi peruntukan lebih kepada ejen perpaduan termasuk mediator komuniti dalam mempergiat dan membanyakkan program yang memberi manfaat kepada masyarakat.

"Program-program latihan yang banyak perlu diberikan kepada mediator komuniti terlatih yang akan membantu ejen-ejen ini dalam menyelesaikan pelbagai masalah kecil yang tidak akan menjadi besar jika ditangani di peringkat awal," katanya.

-- BERNAMA