KUALA LUMPUR: Malaysian Coalition on Ageing (MCOA) yang dilancarkan pada Sabtu mencadangkan penubuhan sebuah kementerian yang ditugaskan khas untuk memenuhi keperluan warga emas dan memudahkan penyediaan perkhidmatan bersepadu kepada golongan itu.
Seorang daripada pengasasnya, Cheah Tuck Wing daripada Persatuan Media Era Ketiga Kuala Lumpur dan Selangor berkata ini berikutan terdapat banyak keperluan mendesak warga emas di negara ini yang tidak ditangani dengan sewajarnya.
"Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mempunyai terlalu banyak tanggungjawab kerana mereka perlu melihat bukan sahaja hal ehwal warga emas, tetapi juga wanita, kanak-kanak dan Orang Kurang Upaya (OKU).
"Oleh itu, satu kementerian khusus sangat diperlukan untuk penyampaian perkhidmatan yang lebih baik kepada warga emas. Bagi tujuan itu, kami ingin melibatkan kerajaan sebagai rakan kongsi, bukannya pengkritik," katanya selepas melancarkan MCOA di sini, sambil memetik peningkatan bilangan warga emas sebagai sebab utama.
Cheah berkata gabungan itu juga memperjuangkan keselamatan sosial dan manfaat serta kemudahan dan infrastruktur awam yang lebih baik untuk warga emas.
MCOA terdiri daripada sembilan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antaranya Persatuan Pengendali Jagaan Berkediaman Warga Emas SeMalaysia, Persatuan Kejururawatan Selangor, Persatuan Kebajikan Usiamas Malaysia dan Seniors Aloud.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Feb 19 2022

MCOA mencadangkan penubuhan sebuah kementerian yang ditugaskan khas untuk memenuhi keperluan warga emas dan memudahkan penyediaan perkhidmatan bersepadu kepada golongan itu. - Gambar hiasan

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Warga emas cedera digigit anjing liar ketika pulang dari bazar
Pengadu mendapati anjing tersebut tidak bertuan kerana tidak pernah nampak mana-mana individu yang membawa atau bersama anjing tersebut.

Pejalan kaki warga emas maut dilanggar di Miri
Seorang wanita warga emas maut dalam kemalangan di Jalan Airport, Miri, bahagian utara Sarawak malam tadi.

Wajibkan pemeriksaan kesihatan sebelum daki Gunung Kinabalu
Mewajibkan pemeriksaan kesihatan sebelum mendaki Gunung Kinabalu antara langkah terbaik dalam memastikan keselamatan setiap pendaki, terutamanya dalam kalangan warga emas.

Lelaki warga emas maut berbalas tembakan dengan polis di Johor Bahru
Seorang lelaki warga emas maut dalam kejadian berbalas tembakan dengan polis di Taman Molek, Johor Bahru, kira-kira 3.10 pagi tadi.

Lebih 800 jururawat Sarawak ingin berkhidmat di negeri asal - Dr Sim
Lebih 800 jururawat dari Sarawak yang kini bertugas di luar negeri berhasrat untuk berkhidmat di kampung halaman mereka, kata Timbalan Premier Sarawak.

Warga emas rugi lebih RM100,000 terpedaya pinjaman tidak wujud
Seorang pesara kerugian RM105,311.72 selepas terpedaya sindiket penipuan pinjaman tidak wujud menerusi aplikasi WhatsApp, pada Februari lepas.

Warga emas meninggal dunia di bazar Ramadan
Berusia 75 tahun, Zainon Said mempunyai sejarah penyakit kronik, iaitu kencing manis, darah dan kolesterol tinggi.

MEKAR: KPPN Turun padang serah MyKad gantian OKU sindrom down
Ramadan buat seorang lelaki Orang Kurang Upaya (OKU) Sindrom Down di Kampung Mak Kemas, Marang kali ini menjadi lebih bermakna apabila memperoleh kad pengenalan (MyKad) gantian hari ini.

AADK tahan 94 penagih dadah termasuk tiga warga emas di Melaka
AADK menahan 94 lelaki termasuk tiga warga emas disyaki penagih dadah dalam Operasi Perdana yang dilaksanakan di tiga daerah di Melaka selama tiga hari bermula pada 24 Feb lepas.