KUALA LUMPUR: Individu yang ingin mendaftar sebagai senarai menunggu di fasiliti kesihatan swasta boleh menghubungi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang disenaraikan di laman web ProtectHealth Corporation bermula Isnin ini.

Ketua Pegawai Eksekutif ProtectHealth Datuk Dr Anas Alam Faizli berkata, pendaftaran itu terbuka kepada penerima dos penggalak yang layak, termasuk mereka yang belum terima suntikan vaksin.

“Ia terbuka kepada penerima dos penggalak yang layak atau belum menerima vaksin juga mereka yang terlepas dos kedua.

“Buat masa ini hanya vaksin jenis keluaran Pfizer yang ditawarkan,” ujarnya dalam satu kenyataan di Twitter pada Ahad.


Sebelum ini, beliau memaklumkan, selain secara walk-in, pendaftaran nama sebagai senarai menunggu di PPB juga boleh dilakukan melalui telefon dan/atau emel mengikut senarai PPV yang tersedia.

“Individu yang layak disaran untuk mendaftar nama sebagai senarai menunggu hanya di satu PPV fasiliti kesihatan swasta sahaja, bagi mengelakkan kekeliruan.

“Mereka yang telah berjaya mendaftar akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu terlebih dahulu dan akan dihubungi oleh pengamal perubatan swasta terbabit sekiranya ada pembatalan janji temu atau no show oleh mereka yang telah menerima janji temu vaksin dalam MySejahtera.

“Mereka yang telah menerima janji temu MySejahtera; dapatkan vaksin mengikut janji temu seperti yang ditetapkan. Jangan mendaftar nama dalam mana-mana senarai menunggu,” jelas Protecthealth dalam satu kenyataan.