awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
UK gesa ibu bapa bincang bahaya kandungan toksik dalam talian dengan anak-anak
Trump bantah pengilhakan Israel ke atas Tebing Barat yang diduduki - White House
Savannah Guthrie rayu bantuan ketika tarikh akhir wang tebusan semakin hampir
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Vaksin COVID-19: Tiada paksaan, tidak langgar Akta 342 jika tidak ambil - Takiyuddin

Astro Awani
Astro Awani
06/03/2021
13:16 MYT
Vaksin COVID-19: Tiada paksaan, tidak langgar Akta 342 jika tidak ambil - Takiyuddin
Datuk Seri Takiyuddin Hassan memaklumkan, suntikan vaksin melalui Program Imunisasi Kebangsaan dibuat secara percuma dan sukarela ke atas individu yang tersenarai. - Gambar fail
KOTA BHARU: Tiada kesalahan dalam peruntukan Akta 342 akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 bagi individu yang menolak untuk menerima suntikan vaksin COVID-19.
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Undang Undang dan Parlimen) Datuk Seri Takiyuddin Hassan memaklumkan, suntikan vaksin melalui Program Imunisasi Kebangsaan dibuat secara percuma dan sukarela ke atas individu yang tersenarai.
“Kerajaan Malaysia menetapkan pengambilan vaksin ini adalah sukarela, tiada paksaan. Jadi, kalau seorang itu namanya sudah ada dalam senarai, dia tidak mahu ambil vaksin... itu terpulang pada dia.
“Bagi kita, dia melepaskan peluang untuk divaksinkan... tiada paksaan dan percuma,” jelas Takiyuddin.
Beliau berkata demikian pada sesi pertemuan dengan bekas pemain bola sepak kebangsaan dan bekas pemain bola sepak Kelantan di sini, lewat petang tadi.
Katanya lagi, individu yang menolak menerima suntikan disifatkan rugi kerana ianya diberikan secara percuma.
Sebagai rekod, pendaftaran untuk menerima suntikan vaksin dibuat melalui laman MySejahtera yang mana setakat ini sudah melebihi 1.74 juta rakyat Malaysia yang mendaftar.
Topic Berkaitan
#Takiyuddin Hassan
#Parlimen
#kerajaan
#rakyat
#rakyat Malaysia
#vaksin
#penyakit berjangkit
#COVID-19
#Malaysia
#Akta 342
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan