KUALA LUMPUR: Seorang wanita antara dua ditahan kerana disyaki terlibat dalam kegiatan samun berkumpulan dan bersenjatakan parang di sebuah rumah di USJ 9, Subang Jaya semalam.
Kedua-dua suspek masing-masing berusia 31 dan 26 tahun itu ditahan dalam dua serbuan di sekitar Klang dan Kuala Langat.
Ketua Polis Daerah Subang Jaya ACP Wan Azlan Wan Mamat berkata dalam kejadian 3.30 pagi itu, mangsa seorang kerani wanita berumur 43 tahun sedang tidur dalam bilik di tingkat atas dikejutkan suspek lelaki sambil mengacukan parang sebelum mengikat tangannya menggunakan wayar pengecas.
"Suspek turut mengikat tangan ayah mangsa sebelum membawa mereka turun ke tingkat bawah rumah selain turut mengikat pembantu rumah dengan wayar seterika," katanya dalam kenyataan hari ini.
Wan Azlan berkata kedua-dua suspek mengeledah rumah dan mengambil antaranya barangan kemas, telefon bimbit dan wang tunai melibatkan kerugian kira-kira RM7,000 sebelum melarikan diri dengan kereta yang dipandu seorang lelaki di hadapan rumah mangsa.
Menurutnya kedua-dua suspek yang berjaket coklat, seluar jeans biru, memakai pelitup muka dan sarung tangan memanjat tembok bahagian tepi rumah sebelum masuk melalui tingkap yang terbuka di tingkat atas.
"Rakaman kamera litar tertutup di kawasan berhampiran sedang diteliti untuk membantu siasatan dan polis turut merampas antaranya sebuah kereta, dua telefon bimbit, sebuah tablet, dokumen dan beg berkaitan kes ini," katanya.
Beliau berkata hasil penahanan kedua-dua individu itu polis berjaya menyelesaikan satu kes samun bersenjatakan parang dan satu kes pecah rumah yang disiasat di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan (Akta 574).
Orang ramai yang mempunyai maklumat kes diminta menghubungi Pusat kawalan daerah, Subang Jaya di talian 03-78627100 atau Pegawai Penyiasat Insp S. Anthony John di talian 016-2093470.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Feb 13 2023

Kedua-dua suspek masing-masing berusia 31 dan 26 tahun itu ditahan dalam dua serbuan di sekitar Klang dan Kuala Langat. - Gambar hiasan

Benzema ambil keputusan bakal tinggalkan Real Madrid
Nama Benzema dikaitkan dengan perpindahan ke kelab Arab Saudi, Al-Ittihad.

PN muktamad pembahagian kerusi PRN enam negeri petang ini
Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, perbincangan mengenai pembahagian kerusi itu dijangka selesai kira-kira jam 5 petang.

F1: Max Verstappen juarai GP Sepanyol
Verstappen mendahului kesemua 66 pusingan di Litar Catalunya Barcelona untuk mencatat kemenangan kelimanya.

Pelakon veteran Bollywood Sulochana Latkar meninggal dunia
Aktres yang pernah membintangi lebih 250 filem itu menghembus nafas terakhir pada usia 94 tahun.

MoU janjikan masa depan lebih baik untuk artis Malaysia, Indonesia
Karyawan dan FESMI tandatangani MoU untuk bersama-sama menggalakkan pertumbuhan industri muzik di kedua-dua negara.

Liga Super: Paulo Josue julang KL City di Kuantan
KL City FC kembali ke landasan kemenangan selepas mengatasi Sri Pahang FC, 2-1, di Stadium Darul Makmur.

APG 2023: Atlet renang, olahraga sumbang lapan emas
Kontinjen Malaysia ke APG 2023 tidak mengecewakan apabila meraih lapan emas, enam perak dan tiga gangsa di bumi Kemboja pada Ahad.

Zaquan Adha belum rancang bersara susulan ACL kelima
Bekas penyerang Harimau Malaya tersebut mengalami nasib buruk itu ketika bertemu Kuching City dalam perlawanan suku akhir Piala FA.

Petugas media CNA maut dalam kemalangan di Lebuhraya Karak
Motosikal yang ditunggangi mangsa hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan.

Naik taraf, perindah medan selera demi keselesaan rakyat - Pakar
Seruan itu bertepatan kerana memenuhi cita rasa budaya rakyat yang suka menjamu selera di medan selera, gerai serta warung bersama keluarga.

Bekas polis direman samun peniaga sayur RM400
Seorang bekas polis direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes samun berkumpulan menggunakan senjata terhadap seorang lelaki di hadapan rumahnya di Taman Bukit Cheng, Melaka, 29 April lalu.

Polis buru empat suspek kes samun bersenjata parang
Polis sedang memburu empat suspek kes samun bersenjata di sebuah rumah banglo di Taman Sri Andalas, Klang, pagi semalam.

Polis buru lima suspek kes samun bersenjata parang
Lima sekeluarga diikat tangan dan disumbat mulut, seterusnya rumah digeledah untuk melarikan wang tunai, barang kemas dan telefon bimbit.

Wanita antara dua ditahan kerana samun bersenjata di USJ
Seorang wanita antara dua ditahan kerana disyaki terlibat dalam kegiatan samun berkumpulan dan bersenjatakan parang di sebuah rumah di USJ 9, Subang Jaya, semalam.

Lima lelaki ditahan terlibat kes samun bersenjata kedai serbaneka 24 jam
Kesemua suspek yang berusia 20 hingga 30 tahun terbabit ditahan menerusi empat siri serbuan di kawasan Wangsa Maju dan Pudu.

Samun guna pistol mainan, penganggur direman enam hari
Seorang pengganggur direman enam hari mulai hari ini bagi membantu siasatan kes samun kedai emas dengan senjata pistol mainan di Jalan Sultan Iskandar Ipoh.

Polis buru penyamun bersenjata parang di Klang
Mangsa yang ketika itu sedang mengemas di bahagian dapur rumah telah disamun tiga rantai emas oleh suspek.

Samun bersenjata: 2 lelaki larikan barang kemas, wang tunai lebih setengah juta ringgit
Dua lelaki disyaki bersenjatakan objek menyerupai pistol menyamun sebuah kedai emas di Taman Ipoh Jaya, di Ipoh, hari ini.

Polis tahan suspek samun berparang kedai serbaneka 24 jam di Ipoh
Polis berjaya menahan seorang lelaki yang dipercayai bertanggungjawab dalam kes samun bersiri dengan bersenjatakan parang, di kedai-kedai serbaneka 24 jam sekitar bandar raya Ipoh.

Tular kes samun bersenjata di Menglembu, polis buru dua suspek
Polis sedang memburu dua suspek yang terlibat dalam kes samun bersenjata di sebuah kedai runcit di Menglembu, semalam, yang tular di media sosial.