Kelicikan seorang wanita yang 'merembat' pelbagai barangan kosmetik bernilai RM1,000 di sebuah farmasi dan bertindak menjualnya semula di kaki lima akhirnya terbongkar selepas dia diberkas polis dalam kejadian di Kompleks Asia City, dekat sini, baru-baru ini.
Dalam tangkapan jam 4.30 petang Khamis, suspek berusia 30 tahun itu dicekup oleh sepasukan anggota daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu yang berjaya menjejaki wanita berkenaan di lokasi terbabit.
Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu Asisten Komisioner M Chandra berkata, hasil soal siasat terhadap suspek, wanita itu mengaku terbabit secara langsung dengan aktiviti mencuri tujuh barangan kosmetik di premis farmasi yang terletak di pusat beli belah Kompleks Karamunsing pada jam 8.14 malam, 20 November lalu.
"Suspek mengaku mencuri barangan-barangan kosmetik yang bernilai RM1,000 di premis farmasi itu sebelum bertindak menjualnya kepada seorang individu di kaki lima berhampiran Kampung Air, di sini, dengan hanya RM10 bagi setiap satu barang.
"Selain daripada tangkapan itu, polis turut merampas satu beg tangan milik suspek yang dipercayai digunakannya dalam kejadian berkenaan, "katanya, ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.
Chandra berkata, siasatan awal turut mendapati suspek sebelum ini pernah ditahan polis atas kesalahan mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.
Kes disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.
Ruzaini Zulkepli
Sun Nov 26 2017
Suspek dikatakan mencuri barang kosmetik di premis farmasi sebelum menjualnya dengan harga murah di kaki lima.
AWANI Ringkas: Penyelewengan RON95
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Lebih RM13 juta hasil kutipan fidyah 2023 diagih kepada 50,054 penerima - MAIS
Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah mengagihkan lebih RM13 juta hasil kutipan fidyah pada 2023 kepada 50,054 penerima yang layak sepanjang tahun lepas.
China bersiap sedia untuk lonjakan perjalanan Festival Musim Bunga
Tempoh perjalanan selama 40 hari bermula 14 Januari dijangka mencatatkan rekod sembilan bilion perjalanan penumpang di seluruh negara.
Tahap kesedaran mengenai hak kepenggunaan semakin meningkat - KPDN
KPDN Pulau Pinang menerima 183 aduan dalam tempoh kurang sebulan, membuktikan tahap kesedaran mengenai hak kepenggunaan dalam kalangan masyarakat hari ini semakin meningkat.
AWANI 7:45 [25/1/2025] - Buru saki baki penyerang | Tiga tuntutan kepada Putrajaya | Prospek pertumbuhan memberangsangkan | Empat pemain warisan menanti kelulusan
- Polis buru saki baki kumpulan warga asing serang anggota maritim Malaysia
- Himpunan rakyat benci rasuah kemuka tiga tuntutan kepada Putrajaya
- Moody's kekal penarafan A3 Malaysia, ekonomi paling pesat berkembang
- Era baharu Harimau Malaya, lebih banyak pemain warisan sertai skuad
- Himpunan rakyat benci rasuah kemuka tiga tuntutan kepada Putrajaya
- Moody's kekal penarafan A3 Malaysia, ekonomi paling pesat berkembang
- Era baharu Harimau Malaya, lebih banyak pemain warisan sertai skuad
Sabah perkasa industri pelancongan melalui pemeliharaan warisan budaya, alam sekitar
Kerajaan Sabah akan mempergiatkan usaha menambah baik pemeliharaan warisan budaya dan pengurusan alam sekitar bagi memacu dan memperkasakan industri pelancongan di negeri ini.
Agenda AWANI Asia: Pentadbiran Baharu Amerika
Sejauh mana globalisasi ekonomi dan perdagangan bebas perlu dipelihara dan terus dimajukan demi memacu pembangunan global dalam pentabiran Trump 2.0 kali ini? Ikuti diskusi dan analisis dalam Agenda AWANI Asia 9.00 malam ini.
Hamas serah empat tentera wanita Israel di bawah perjanjian gencatan senjata Gaza
Tentera Israel mengesahkan keempat-empat tentera yang dibebaskan itu telah diserahkan kepada pasukannya di Gaza sebelum dipindahkan ke Israel.
Manfaatkan NADI untuk tingkatkan taraf hidup, perkasa kemahiran - Dr Wan Azizah
Masyarakat digesa agar memanfaatkan kewujudan Pusat Sebaran Maklumat Nasional (NADI) untuk meningkatkan taraf hidup dan memperkasakan kemahiran diri.
Keputusan AS keluar WHO hanya rugikan rakyat sendiri - Penganalisis
Keputusan Amerika Syarikat (AS) menarik diri daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak memberi kesan yang ketara kepada sistem kesihatan global.
Pembukaan banyak pusat data boleh jejas sumber air negara
Meskipun Malaysia mengalu-alukan pelaburan itu, pakar bimbang tidak ada cukup langkah untuk melindungi air bagi kegunaan awam dan persekitaran.
Semua empangan di Selangor berkapasiti penuh, mampu bertahan empat bulan
Secara keseluruhan, kapasiti air mentah mampu bertahan selama tempoh empat bulan tanpa hujan.
Masalah air perlukan penyelesaian yang lebih saksama
Jelas beliau, jika masalah air ini gagal diatasi ia juga akan menyumbangkan kepada penutupan kilang-kilang dan pelabur berpindah ke negara lain.
Dasar Air Negara diperkemas, KASA lantik UKM jalankan kajian
Pakar runding dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dilantik Kementerian Alam Sekitar dan Air bagi menjalankan kajian Dasar Negara dalam mengukuhkan dasar air yang lebih menyeluruh dan holistik.
Ketika banjir melanda, LRA Cheras Batu 11, Langat 2 dihenti tugas, jejas 472 kawasan - Air Selangor
Berikutan peningkatan paras air sungai yang mengakibatkan banjir, dua LRA iaitu LRA Cheras Batu 11 dan LRA Langat 2 dihenti tugas manakala LRA Sungai Langat beroperasi pada pengeluaran separa.
Bekalan air terjejas kerana elektrik terputus - AKSB
Bekalan air terawat yang terjejas di beberapa jajahan di Kelantan berpunca dari bekalan elektrik yang terputus hingga menyebabkan pam air mentah terhenti pada Jumaat lepas.
Euro 2020: Ronaldo tolak tepi minuman tajaan kejohanan
Cristiano Ronaldo mengetepikan botol tersebut dan menyebut 'agua', sekali gus memberikan mesej kepada semua supaya tidak mengambil minuman yang mengandungi gula yang tinggi itu.
Lubang benam gergasi 'muncul' di Mexico
Lubang itu pada mulanya hanya berukuran lima meter namun saiznya menjadi berkali ganda hanya dalam beberapa jam.
Indeks Harga Pengguna naik 1.7 peratus pada Mac 2021
Peningkatan dalam keseluruhan IHP tersebut didorong oleh kenaikan indeks pengangkutan, makanan, pelbagai barangan dan perkhidmatan.
Ramadan 2021: Masalah mulut berbau.. Apa puncanya?
Ramai salah anggap, samakan plak dengan makanan yang tertinggal dalam mulut, sedangakan ia adalah benda yang bebeza.