KUALA LUMPUR: Berita baik kepada mahasisiwa di lebih 35 universiti tempatan di seluruh negara. 

Kini mereka boleh menikmati data internet secara percuma sehingga 7GB menerusi kerjasama Yayasan YTL dan penyedia internet, YES.

Inisiatif pendidikan Belajar Dari Rumah (LFH) yang dilancarkan di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya (UM) pada Isnin itu bakal memanfaatkan lebih 420,000 penerima sedia ada dan 120,000 pelajar baharu selama 12 bulan sehingga 30 September 2022.

Ketua Pegawai Eksekutif YTL Communications, Wing K Lee berkata, pemberian data percuma itu merupakan usaha pihaknya dalam memberikan pengalaman belajar dalam talian yang lancar dengan pelan sambungan internet yang berpatutan.

“Pandemik COVID-19 telah memaksa kita beralih ke norma baharu, dan sekarang ini kita berada di peringkat pemulihan. Namun, sambungan internet amat diperlukan, jadi kami berbesar hati untuk melanjutkan inisiatif ini bersama-sama Universiti Malaya.

“Kami sangat teruja dengan pelan kompetitif ini, YES mempunyai kadar (internet) terendah dalam industri dengan meneruskan untuk melanjutkan kadar kompetitif kepada pelajar, termasuk memberikan insentif seperti prabayar yang pasti menyeronokkan dan menghiburkan,” katanya pada pelancaran LFH, di sini pada Isnin.

Hadir sama pada majlis pelancaran itu, Pengarah Program Yayasan YTL, Datuk Kathleen Chew; Naib Canselor UM, Profesor Datuk Ir Dr Mohd Hamdi Abd Shukor dan Timbalan Naib Canselor UM, Profesor Dr Sabri Musa.

Dalam pada itu, K Lee menambah, semua kelompok pelajar layak untuk menerima data tersebut agar dapat menjalani proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih lancar.

“Selain menitikberatkan pelajar golongon B40, kami turut melihat masih ramai pelajar yang memerlukan sambungan internet yang lebih stabil.

“Jadi, program ini adalah untuk semua dan (pelajar) boleh mendapatkannya secara dalam talian dan segalanya hanya di hujung jari dengan melayari laman web kami,” katanya lagi.


Yayasan YTL & YES | Beri data percuma di lebih 35 universiti tempatan