Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakob menafikan beliau antara ahli Parlimen yang tersenarai untuk menyertai Parti Peribumi Bersatu Malaysia, PPBM.
Tegasnya beliau setia dengan perjuangan UMNO dan tidak akan meninggalkan parti itu seperti yang dilakukan Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapa Mohamed.
“Saya membuat penafian. Saya tidak akan tinggalkan UMNO. Saya hadapi pilihan raya lepas atas tiket UMNO Barisan Nasional (BN) dan saya serahkan tauliah bertanding.
"Maka saya tidak akan khianati amanah parti dan amanah rakyat yang memilih atas nama UMNO,” katanya pada satu sidang media selepas mengadakan mesyuarat tertutup bersama Biro Politik Empat Peringkat UMNO Kelantan di Bangunan UMNO Kelantan di Kota Bharu, pada Sabtu.
Ahmad Jazlan antara 18 Ahli Parlimen yang dikatakan akan meninggalkan UMNO dan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) seperti yang tular di media sosial baru-baru ini.
Beliau turut mendakwa terdapat usaha membeli dan mempelawa Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO Kelantan oleh pemimpin Bersatu.
Namun tegasnya, tiada Ahli Parlimen dan ADUN UMNO dari Kelantan yang terpengaruh dengan pelawaan itu.
Dalam masa sama, Ahmad Jazlan melahirkan keyakinan Mustapa. juga dikenali sebagai Tok Pa, tidak akan 'memancing' anggota lain untuk keluar meninggalkan parti itu.
Katanya, walaupun Mustapa belum menjelaskan keputusannya keluar parti Selasa lalu, beliau yakin bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri tersebut masih menyayangi UMNO.
"Saya tak terfikir perkara ini akan berlaku tapi kita hormati keputusan beliau atas prinsip demokrasi yang diamalkan di negara ini.
"Sehingga hari ini saya belum dapat jumpa beliau untuk mendengar penjelasan berhubung pengundurannya daripada UMNO.
"Saya dan rakan-rakan ambil keputusan untuk tidak menuduh dan membuat andaian yang bukan-bukan kerana penjelasan perlu datang daripada beliau sendiri.
"Tapi saya yakin Tok Pa tidak akan mempengaruhi orang lain untuk meninggalkan parti dan bersama-sama beliau," katanya.
Menyentuh mengenai kerjasama antara UMNO dan Pas Kelantan, beliau menjelaskan, tiada kerjasama politik diputuskan oleh pucuk pimpinan, namun hubungan terjalin sebagai parti pembangkang di Kelantan.
UMNO Kelantan, katanya, belum lagi mengadakan sebarang rundingan dengan kerajaan Pas Kelantan.
Astro Awani
Sat Sep 22 2018

Ahmad Jazlan mengadakan sidang media di Pejabat Badan Perhubungan UMNO Kelantan, 22 Sept, 2018. Bersamanya, Ketua Wanita UMNO Kelantan Datin Rahimah Mahamad (tengah) dan Ketua Puteri UMNO Kelantan Nurul Najihah Yasin. --fotoBERNAMA

Penduduk Taman Seri Kemuning Indah resah insiden tanah runtuh
Situasi itu semakin membimbangkan penduduk kerana ia berhampiran rumah mereka selain faktor hujan sejak kebelakangan ini.

Tapak perkhemahan: Selangor ambil kira kepentingan semua pihak
Panduan itu merangkumi kategori tapak perkhemahan, perancangan dan kelulusan tapak aktiviti perkhemahan.

Jiwa SME | Menawarkan perkhidmatan dakwah dalam talian
Aspek keagamaan antara perkhidmatan yang boleh ditawarkan kepada masyarakat Islam terutama golongan yang sibuk bekerjaya dan tidak mempunyai masa untuk menuntut ilmu atau mendalami agama. Tuntutan agama seperti membaca Al Quran, mempelajari kaedah solat yang betul, pengurusan pentadbiran pejabat mengikut syarak antara bidang yang boleh ditawarkan kepada masyarakat Islam khususnya mereka yang tidak mempunyai masa untuk menghadiri kelas fardu ain atau kelas membaca Al Quran. Atas alasan itu, seorang anak muda , Mohd Amar Mirzan Abd Kadir Jailani, 29 tahun menubuhkan dakwah digital network yang dikenali BeDaie.

Syarikat induk Shopee, Sea Ltd kembang pelaburan, cipta 2,000 pekerjaan di Malaysia
Keputusan itu dimaklumkan kepada Tengku Zafrul semasa lawatan rasminya ke ibu pejabat syarikat itu di Singapura semalam.

Protes | Seorang lagi maut di Peru, angka kematian meningkat 58 orang
Seorang penunjuk perasaan maut manakala puluhan yang lain cedera dalam protes anti kerajaan di seluruh negara Peru, pada Ahad

Perang di Urkaine | Trump dakwa jika masih Presiden, perang tidak akan berlaku
Donald Trump mendakwa sekiranya beliau masih memegang jawatan sebagai Presiden Amerika Syarikat, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tidak akan pernah berlaku.

NATO | Erdogan jangka setuju keahlian Finland, dahului Sweden
Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan memberi isyarat Ankara mungkin bersetuju untuk Finland menyertai NATO mendahului Sweden.

Perang Ukraine-Rusia | Ukraine perlu lebih banyak senjata dan pantas
Ukraine memerlukan senjata baharu dan penghantaran lebih pantas untuk menghadapi serangan berterusan oleh tentera Rusia di wilayah timur Donetsk.

Waktu Puncak | LRT laluan Ampang/Sri Petaling Monorel dilanjutkan
Perkhidmatan waktu puncak bagi transit aliran ringan (LRT) laluan Ampang/Sri Petaling dan laluan Monorel Kuala Lumpur akan dilanjutkan bermula hari ini.

Kerani maut, motosikal bertembung treler
Dalam kejadian jam 9.30 pagi, mangsa, Lai Chen Meng, 41, yang tinggal di Tanah Merah maut di lokasi akibat kecederaan parah di bahagian kepala.

UMNO Kelantan mahu tindakan dikenakan terhadap pengkhianat parti
UMNO Kelantan juga menolak sekeras-kerasnya perbuatan khianat yang melemahkan struktur dan strategi parti bagi memenuhi agenda individu.

PRU15: Ahmad Jazlan kesal fitnah salah guna kedudukan lulus projek bina masjid
Ahmad Jazlan Yaakob, menafikan menyalah guna kedudukan sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB) untuk meluluskan projek pembinaan sebuah masjid ketika menjawat jawatan itu.

UMNO Kelantan letak calon di kerusi tradisi miliknya - Ahmad Jazlan
Pengerusinya Datuk Ahmad Jazlan Yaakob berkata, UMNO Kelantan tidak akan berkompromi di kerusi yang menjadi tradisi ditandinginya.

UMNO Kelantan harap momentum kemenangan di PRN Melaka berterusan
Badan Perhubungan UMNO Kelantan mengharapkan momentum kemenangan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka berterusan sehingga ke Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

'Penafian Zahid itu yang karut dan cerita kartun' - Nazri Aziz
Nazri mendakwa awal tahun ini beliau ditipu oleh Zahid sehingga membuat keputusan untuk menarik sokongan terhadap Perdana Menteri.

UMNO akan bincang keputusan Ahmad Jazlan tarik sokongan - Ismail Sabri
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau mengetahui berita berkenaan melalui laporan media pada Sabtu.

Ahmad Jazlan sedia lepas jawatan, tidak mahu kerjasama dengan PN
Tindakan itu akan dilakukan sekiranya kerajaan Perikatan Nasional tidak meminta perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan parlimen.

PRU15: Muafakat Nasional Selangor selesai agih 90 peratus kerusi
Muafakat Nasional (MN) Selangor sudah menyelesaikan 90 peratus pengagihan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri itu untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

UMNO Kelantan tak meminta jawatan - Ahmad Jazlan
Walaupun kerajaan Kelantan tidak lagi mempunyai pembangkang selepas kebersamaan UMNO dan Pas, UMNO yang turut mempunyai tujuh ADUN di Dewan Kelantan tidak akan menuntut jawatan.

'Kami terkejut, terkilan dan sedih, Ikmal tinggalkan kami' - UMNO Kelantan
Badan Perhubungan UMNO negeri Kelantan melahirkan rasa amat terkejut, terkilan dan kecewa bercampur sedih dengan pengisytiharan keluar parti yang dibuat oleh Ahli Parlimen Tanah Merah.