SHAH ALAM: Presiden Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa sedia untuk bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang sekiranya mendapat tawaran.
Menurutnya, buat masa ini, beliau masih belum mempunyai parti namun mengakui sudah menghantar borang keahlian kepada Pas.
“Saya dahulu tak berparti dan sehingga malam ini (Selasa). Tapi saya telah memohon untuk menjadi ahli Pas, belum lagi diluluskan dan masih tunggu.
“Bagaimana saya nak bertanding dalam PRN sebab parti belum ada? Tapi yang pasti, saya tak akan bertanding sebagai calon Bebas. Kalau ditakdirkan saya diterima menjadi ahli Pas setelah saya tak diperlukan ahli UMNO, saya ok (bertanding), saya reda.
“Ini perjuangan dalam politik, saya tak boleh ada dalam UMNO yang falsafahnya sekarang melanggar pegangan hidup saya terhadap DAP. Saya tak boleh terima bukan kerana Melayu atau Cina, tetapi kerana ideologi, perlembagaan dan perjuangan mereka,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam Wacana Sinar Siri 400 yang bertajuk PRN: Siapa Patut Rakyat Pilih yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf di sini, pada Selasa.
Program itu dihoskan Ismail Adnan dan turut menampilkan tiga panelis lain iaitu Ahli Jawatankuasa Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Pusat, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik; Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsuddin dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat, Nor Azrina Surip.
Annuar menambah, beliau tidak boleh menerima Tan Sri Lim Kit Siang yang menolak bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam di Parlimen.
“Dia mahu Malaysia menjadi negara sekular, saya tak boleh menerima DAP yang masih lagi berpegang kepada konsep Malaysian Malaysia.
“Jadi, apabila UMNO pergi mengangkat DAP sebagai pasukan mereka, saya tak boleh berada dalam perjuangan begitu. Kalau parti dah lari daripada dasar, kita reda tak berada dalam parti itu, tak ada masalah,” jelasnya. - Sinar Harian
Sinar Harian
Wed Jun 07 2023

Annuar berkata, beliau tidak boleh menerima Tan Sri Lim Kit Siang yang menolak bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam di Parlimen. - Foto Sinar Harian

Belanjawan 2024: Levi luar biasa bagi penanam sawit Sabah, Sarawak - MPOA
MPOA turut memohon kerajaan untuk menyemak semula ambang harga WPL sebanyak RM500 satu tan minyak sawit mentah.

Pelaksanaan Garis Panduan Buli, Gangguan Seksual perlu komitmen semua pihak - Pakar
Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual akan menjadi komponen penting dalam mewujudkan ekosistem yang selamat di institusi pendidikan.

Pengemaskinian Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan percepat tindakan agensi terlibat
Antara tindakan yang perlu dilaksanakan adalah Nadma akan mengaktifkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana.

Lebih 175,000 saman aktif terhadap kenderaan barangan belum dilunaskan - JPJ
Selangor mencatatkan jumlah saman tertinggi sebanyak 61,940 dengan setiap saman yang dikenakan adalah sekurang-kurangnya RM300.

Tindakan 400 jemaah B40 tolak subsidi haji bantu lestarikan kewangan Tabung Haji - Mohd Na'im
Tindakan 400 jemaah haji kategori B40 yang menolak pemberian subsidi tahun ini meskipun layak menerimanya dilihat mampu membantu melestarikan kewangan Tabung Haji.

Ada pihak cemburu, mahu pecahkan Kerajaan Perpaduan - PM Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ada pihak tidak senang dan mahu pecahkan Kerajaan Perpaduan kerana cemburu dengan kekuatan gabungan itu.

Polis Pakistan tumpas sindiket dalangi 328 pemindahan buah pinggang haram
Kumpulan itu akan mengenakan bayaran kepada pesakit tempatan US$10,000 dan mengenakan bayaran kepada warga asing US$35,000.

Pihak sorok beras akan diambil tindakan undang-undang - PM Anwar
Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran, mana-mana pihak yang didapati menyorok beras di negara ini akan diheret ke mahkamah.
Pertemuan Speaker: Keterjaminan makanan, perubahan iklim antara topik perbincangan
Mesyuarat melibatkan dua negara itu adalah merupakan langkah berterusan Parlimen Malaysia dalam meningkatkan kerjasama pelbagai hala antara Parlimen di negara Asia Tenggara.
Kumpul berjuta pensel, dinding kedai umpama lukisan berwarna-warni
Menurut al-Mandalawi, sejak muda dia menggunakan wang gajinya untuk membeli pensel dan kini berusia 56 tahun, tidak hairanlah koleksinya kini sudah berjuta.

Politik tidak akan stabil selagi Melayu tak bersatu - Annuar
Melayu sebagai kaum majoriti mesti menjadi teras atau tapak utama dalam landskap politik Malaysia yang mempunyai kuasa dominan.

PRK di Johor sambungan referendum rakyat - Annuar
Annuar berkata, tidak lengkap referendum itu sekiranya tidak disertai rakyat Johor yang turut memberi isyarat sama.

Pengarah syarikat gagal batal tuduhan tawar suapan berhubung ambil alih konsesi Menara KL
Mahkamah hari ini menolak permohonan seorang pengarah syarikat untuk membatalkan pertuduhan menawarkan suapan RM500,000 berhubung proses pengambilalihan konsesi Menara Kuala Lumpur.

PRN: Eizlan Yusof hilang suara bantu kempen
Datuk Seri Eizlan Yusof, 52, hampir hilang suara susulan turut berkempen bersama-sama Tan Sri Annuar Musa untuk Perikatan Nasional (PN) sempena pilihan raya negeri (PRN) sejak Julai lalu.

UMNO terus jadi 'alat' DAP jika menang PRN - Annuar
Dengan cara itu, Annuar berkata UMNO akan sedar bahawa rakyat menolak parti itu yang dipimpin oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

'Ini peluang terakhir ahli UMNO selamatkan parti' - Annuar
Hanya ada satu ruang sekiranya UMNO ingin dipulihkan iaitu melalui referendum rakyat pada PRN, 12 Ogos ini, kata Tan Sri Annuar Musa.

PRN: 'Annuar Musa pemimpin kecewa yang sedang marah-marah' - Md Alwi
Datuk Md Alwi Che Ahmad menyifatkan bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa sebagai pemimpin kecewa dan orang yang sedang marah-marah.

PRN: Annuar Musa, Afiq hadir di khemah berbeza
Annuar tiba bersama lebih 3,000 penyokong PN, berarak sambil berselawat, sementara Afiq hadir bersama Md Alwi mengiringi calon BN-PH.

PRK Kuala Terengganu: Annuar Musa tidak dicalonkan, Pas kekal Ahmad Amzad?
Tan Sri Annuar Musa yang keluar UMNO menyertai Pas disahkan tidak bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu.

PRN: Nama Annuar Musa, Nik Abduh melepasi tapisan Majlis Syura
Nama kedua-dua ahli politik itu merupakan antara beratus senarai calon dikemukakan kepada pucuk pimpinan Pas untuk dipertimbang pada PRN.