KUALA LUMPUR: Bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menegaskan penggantungannya selama enam tahun daripada UMNO bukanlah satu pengakhiran.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Sembrong itu dalam satu rakaman video memberi bayangan bahawa ia satu permulaan baharu.

Bagaimanapun, Hishammuddin tidak memperincikan dengan lebih lanjut perkara tersebut.

"Apa yang berlaku tidak sesekali mematahkan semangat saya untuk cekal berjuang demi agama, bangsa dan tanah air.

"Ini bukanlah pengakhiran, this is not the end but merely a beginning. A new beginning," katanya dalam kenyataan tersebut pada Sabtu.

Bekas Menteri Pertahanan itu menambah, perbincangan akan dilakukan dengan kepimpinan UMNO Sembrong bagi melihat langkah seterusnya, hala tuju serta tindakan beliau susulan penggantungan tersebut.

Terdahulu, Hishammuddin dalam kenyataan ringkas di Instagram berkata: "Kejahatan mereka tidak mampu hilangkan kebaikan kita."

Selain Hishammuddin, UMNO pada Jumaat turut menggantung bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan selama enam tahun,

Sementara itu, bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dan bekas Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Tan Sri Noh Omar pula dipecat daripada parti Melayu itu. 

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Puad Zarkashi mendedahkan sebab UMNO memecat Khairy daripada parti itu kerana didakwa memburukkan parti dan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sementara, penggantungan Hishammuddin pula antaranya kerana didakwa tidak serik membelakangkan parti dan menjadi penggerak utama kepada Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menandatangani surat akuan berkanun (SD) menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.