KUALA LUMPUR:Kecundangnya Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dengan tidak mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak menyaksikan rapuhnya kerjasama politik Bersatu dengan rakan politik.
Menurut Felo Penyelidik Ilham Centre, Prof Madya Dr Hamidin Hamid, ini kerana situasi kedudukan kerusi Bersatu di Perak sama seperti di peringkat Persekutuan - jumlah kerusi kecil namun menjadi parti dominan dalam kerajaan.
Jelas Hamidin, ia sekali gus akan mengganggu gugat kedudukan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di peringkat Persekutuan.
"Kita melihat kelangsungan Bersatu sebagai parti dominan di Perak dan Persekutuan dengan jumlahnya (kerusi) sedikit namun ketuai kepimpinan pentadbiran kerajaan.
"Kedudukan Bersatu yang kecil di peringkat negeri dan Persekutuan ini tidak mampu tampung tekanan serangan atau tekanan dilakukan di peringkat dalaman terutama UMNO yang mempunyai jumlah kerusi bbesar," kata beliau ketika ditemu bual Astro AWANI.
Dr Hamidin tidak menolak kemungkinan berlaku pembentukan kerajaan baharu di peringkat Perak dengan rundingan penjajaran semula kerjasama politik.
UMNO yang mempunyai 25 kerusi di DUN Perak, hanya memerlukan lima lagi ADUN menyokong untuk mendapat majoriti mudah membentuk kerajaan.
"UMNO mempunyai kelebihan dalam konteks bentuk kerajaan di Perak, namun tidak stabil kerana tidak cukup sokongan.
"Jadi UMNO memerlukan jajaran baharu politik untuk menyokongnya, sama ada Bersatu mahu kekal dan Pas mahu bersama, ini semua menjadi tanda tanya kita bagaimana percaturan politik di Perak," katanya.
Percaturan politik di Perak ini jelas Dr Hamidin boleh juga berlaku di beberapa negeri seperti Johor yang kerusi UMNO melebihi daripada Bersatu.
"Kita melihat ini merupakan tekanan dan amaran UMNO untuk penjajaran semula kerjasama politik di peringkat nasional.
Hafizi Rosli
Fri Dec 04 2020

HAMIDIN: UMNO mempunyai kelebihan dalam konteks bentuk kerajaan di Perak, namun tidak stabil kerana tidak cukup sokongan. -Gambar fail

Perdana Menteri zahir ucapan takziah kepada keluarga Tun Salleh Abas
Perdana Menteri berkata, Allahyarham telah memperkasa dan mengangkat integriti institusi kehakiman sewaktu menjadi Ketua Hakim Negara

Perubahan iklim: Negara-negara miskin makin terdesak, perlu lebih banyak belanja - PBB
Kerajaan di seluruh dunia perlu beradaptasi dengan lebih baik atau terpaksa menanggung kos, kerosakan dan kerugian yang dahsyat.

AWANI Ringkas: Gelombang kepulangan perantau punca kes meningkat | Peralihan Kuasa AS: Trump enggan hadir

WhatsApp tangguh kemas kini selepas reaksi negatif
Kemas kini baharu WhatsApp telah ditangguhkan dari Februari ke Mei.

Bekalan elektrik di dua daerah di sempadan Sarawak pulih
Bekalan elektrik ke daerah Bau selain Semantan, bandar Lundu dan Telol Melano di daerah Lundu, berjaya dipulihkan pada 6.37 pagi tadi.

Banjir Sarawak | Jumlah mangsa banjir di PPS ke 4,247
Hampir 200 mangsa banjir Sabah masih berada di lima Pusat Pemindahan Sementara, PPS setakat jam 8 pagi tadi. Kita bersama wakil Astro AWANI di Sabah Ruzaini Zulkepli untuk perkembangan lanjut.

COVID-19 | Amalan terbaik kuarantin kendiri
Peningkatan kes COVID-19 di negara ini kini terus kekal kepada empat digit dan pada Jumaat angka yang dicatatkan di negara kita melepasi 3,200 kes. Sudah semestinya dengan peningkatan kes ini, ia akan beri impak kepada sistem perkhidmatan kesihatan negara kita. Dengan kes kebolehjangkitan melebihi 30 ribu, beberapa pusat kuarantin dan pusat rawatan dibuka termasuk di MAEPS Serdang dan beberapa lagi di seluruh negara bagi menempatkan pesakit mahupun mereka yang berisiko dijangkiti COVID-19. Untuk itu kita akan bersama Prof Madya Dr Mohd Dzulkhairi Mohd Rani, Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Universiti Sains Islam Malaysia.

Selepas tiga hari, mayat lelaki mangsa lemas di Sungai Sarawak ditemui
Mayat Awangku Sahibul Awang Sazali, 33 tahun ditemui di dalam timbunan daun keladi di kawasan perairan Kampung Tupong, Kuching.

COVID-19 | Persediaan NADMA sedia pusat kuarantin
Jangkitan kes harian COVID-19 mencatatkan peningkatan hari demi hari dan semalam sahaja Malaysia merekodkan sebanyak 3,211 kes positif. Trend peningkatan itu sedikit sebanyak melumpuhkan sektor kesihatan negara khususnya dalam aspek penyediaan fasiliti kesihatan seperti pusat kuarantin. Bagi memperincikan perkara ini, bersama kita menerusi Skype, Pengarah Seksyen Pelaksanaan Operasi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Datuk Hussein Omar Khan dalam melengkapkan kemudahan kesihatan jika kes harian terus meningkat.

PKP: 1,200 anggota JPJ digerakkan bantu polis mulai hari ini
Kolaborasi mapan antara kedua-dua agensi penguat kuasa ini penting dalam merealisasikan aspek penguatkuasaan SOP dengan lebih serius.

Harimau dahan betina ditemui mati dipercayai dilanggar kenderaan
Seekor harimau dahan betina dewasa ditemui mati dipercayai akibat dilanggar kenderaan di Jalan Tapah-Bidor, Tapah petang semalam. it

Penunggang motosikal dikhuatiri dihanyutkan arus deras selepas terjatuh longkang
Mangsa yang dikenali sebagai Ahmad Amin Ismail, 58, dari Klebang Restu, Chemor itu dikatakan terjatuh ke dalam longkang ketika hujan lebat.

JTK buka 10 kertas siasatan ke atas syarikat sarung tangan di Ipoh
Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Perak telah membuka sebanyak 10 kertas siasatan ke atas sebuah syarikat sarung tangan di kawasan perumahan Tasek.

Jangan beri amanah kepada golongan terpalit rasuah - Sultan Nazrin
Baginda bertitah agar masyarakat Islam tidak memberikan amanah kepada golongan yang bermoral lemah dan menyalah guna kuasa.

Banjir tunjuk tanda semakin pulih, mangsa terus dapat bantuan
Bencana banjir nampak semakin beransur pulih apabila semua Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Terengganu serta Perak ditutup.

PKPD tamat di beberapa lokasi, ini 5 tumpuan kenyataan media Ismail Sabri
Berikut merupakan lima perkara penting sidang media Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Isnin (11 Januari 2020).

PKPD tamat di beberapa lokasi di Perak, Kelantan, Sabah
Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan tersebut diambil berdasarkan nasihat dan penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Bilangan mangsa banjir berkurangan di empat negeri, naik di Johor
Jumlah mangsa banjir di Pahang, Terengganu, Kelantan dan Perak terus menunjukkan trend penurunan petang ini setelah beberapa pusat pemindahan sementara (PPS) di empat negeri itu ditutup.

Jumlah mangsa banjir di tiga negeri menurun, kecuali Pahang dan Johor
Jumlah mangsa di Terengganu, Kelantan, Perak, Johor dan Pahang masih melepasi 40,000 orang.

Kerajaan negeri rancang serap atlet berkhidmat dalam sektor awam
Mana-mana jawatan sektor awam yang akan diisi oleh para atlet, juga perlu bergantung kepada kelayakan akademik masing-masing.