Kongres Nasional Keadilan ke-14 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) hari ini menyaksikan ucapan penggulungan sayap wanita parti itu tidak disampaikan oleh ketuanya, Haniza Mohamed Talha.
Malah, ucapan yang sepatutnya disampaikan selama 15 minit di hadapan presiden parti dan juga 880 perwakilan itu diganti dengan Naib Ketua Wanita PKR, Sangeetha Jayakumar.
Tanpa menyatakan sebab ketidakhadiran ketuanya, Sangeetha memulakan ucapan seperti biasa dan menekankan punca kepada ekonomi negara suram sepanjang 10 tahun adalah ekoran hanya 55 peratus sahaja wanita yang berkerja.
“Kalau kita dengar ucapan presiden yang mengatakan ekonomi negara suram sejak 10 tahun kebelakangan ini, saya ingin tegaskan salah satu puncanya ialah hanya 55 peratus wanita yang bekerja.
BACA: Azmin boikot majlis penutup Kongres Nasional Keadilan?
“Ini bermakna lagi 45 peratus tidak bekerja sekaligus tidak bantu jana ekonomi negara dan ini masalah besar di negara,” katanya ketika menyampai ucapan penggulungan sayap wanita di sini hari ini.
Mengulas lanjut katanya, adalah menjadi keutamaan wanita PKR untuk meningkatkan angka pembuat dasar dalam merajaan di kalangan wanita.
“Kalau nak capai wanita dalam pembuat dasar negara, kita kena tingkatkan angka wanita bekerja dan itu menjadi keutamaan.
“Mengapa apabila kemasukan ke universiti jumlah wanita boleh mencecah 60 peratus? Tetapi kajian bank dunia (mendapati) wanita lepas (umur) 26 tahun (sudah) tidak bekerja kerana beban keluarga, jaga anak dan sebagainya,” katanya.
Terdahulu mengikut jadual asal, selain ucapan penggulungan daripada Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Haniza turut dijadual menyampaikan ucapan penggulungan sebelum diakhiri ucapan Presiden sekali gus Kongres tahunan parti itu melabuhkan tirainya hari ni.
Selain Haniza, Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali serta beberapa pimpinan yang menyokongnya termasuk Naib Presiden, Zuraida Kamarudin juga tidak kelihatan.
Shuhada Abdul Kadir
Sun Dec 08 2019

Naib Ketua Wanita Keadilan Sangetha Jayakumar semasa ucapan penggulungan pada Kongres Nasional Keadilan di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) Ayer Keroh hari ini. - Foto BERNAMA

Perlombongan Emas | Pahang pertimbang perkenalkan Skim Pelombong Kecil
Kerajaan negeri Pahang mempertimbangkan cadangan laksana Skim Pelombong Kecil (SPK) yang diselaraskan Pahang Mining Corporation Sdn Bhd (PMC). Ia bagi membantu penduduk terutamanya di Kuala Lipis, untuk melakukan aktiviti perlombongan emas secara sah.

Parlimen | Pastikan semak dan imbang dalam Dewan Rakyat
Ahli Parlimen, baik dari kerajaan, pembangkang, mahupun bebas, harus fokus sepenuhnya kepada perbincangan dan pendebatan berkaitan COVID-19 ketika Dewan Rakyat kembali bersidang. Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, beliau khuatir ada pihak tertentu yang begitu mengharapkan sidang dibuka, tetapi bukan untuk semak dan imbang, sebaliknya menjadi ‘semak dan samun’.

COVID-19 | Norma baharu diteruskan walaupun sudah divaksin
Rakyat Malaysia harus terus mengubah suai tata hidup, walaupun sudah menerima vaksin. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perkara ini penting bagi mengelak jangkitan baharu.

Tindakan segera warden berjaya halang penularan COVID-19 di asrama sekolah
Tindakan seorang warden asrama mengasingkan pelajar-pelajar bergejala, berjaya menghalang berlakunya penularan COVID-19, apabila mereka akhirnya disahkan positif.

Kenyataan bersama PH | Polis ambil keterangan Anwar Ibrahim
Polis merakam keterangan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung siasatan terhadap kenyataan bersama yang dikeluarkan Majlis Presiden Pakatan Harapan, pada bulan lalu.

Rempuh Kenderaan | Pemandu rempuh kenderaan diberkas, seorang lagi diburu
Seorang pemandu kereta Proton Waja yang merempuh dua kenderaan di persimpangan lampu isyarat Sierramas di Sungai Buloh, di sini sehingga memaksa polis melepaskan beberapa tambakan, berjaya diberkas.

10 Berita Pilihan - (26 Februari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

KDN perkukuh kerjasama dengan KKMM cegah penularan berita palsu vaksin
Kerjasama itu adalah dalam menangani isu penyebaran berita palsu terutama berkaitan vaksin COVID-19.
![[INFOGRAFIK] Statistik kecenderungan perniagaan (suku pertama 2021) [INFOGRAFIK] Statistik kecenderungan perniagaan (suku pertama 2021)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892725/8967789641614354503426_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Statistik kecenderungan perniagaan (suku pertama 2021)

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Khidmat Haniza Mohamed Talha sebagai Exco Selangor berakhir hari ini
Khidmat Haniza Mohamed Talha sebagai Exco Perumahan dan Kehidupan Bandar negeri Selangor tamat hari ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari.

Selangor kecualikan sewa empat PPR untuk April
Selangor juga membenarkan semua penghuni PPR berkenaan, menangguhkan pembayaran sewa bagi bulan Mei dan Jun ini.

Ketua Wanita PKR 'lesap', ucapan penggulungan diganti naib ketua
Kongres Nasional Keadilan ke-14 di MITC menyaksikan ucapan penggulungan sayap wanita parti itu tidak disampaikan oleh ketuanya, Haniza Mohamed Talha.

Perkasa wanita: Kerajaan PH jauh lebih progresif - Haniza
Kerajaan negeri dan persekutuan diharap dapat mempertimbangkan seorang wanita di setiap negeri untuk dilantik sebagai Ahli Dewan Negara.

Muafakat Presiden, Timbalan Presiden rungkai kemelut jadi contoh tangani konflik
Permuafakatan antara kedua-dua pemimpin tertinggi parti membuktikan semua ahli PKR sentiasa bertungkus lumus menyelesaikan masalah dan mampu mendepani pelbagai cabaran demi kepentingan bersama.

PH perlu kurangkan berpolitik, lebihkan usaha bantu rakyat - MB Selangor
Pakatan Harapan (PH) perlu kurangkan berpolitik jika tidak mahu hilang keyakinan dan kepercayaan daripada rakyat.

Terus sokong akhbar - Azman Ujang
Media kini merupakan bidang amat mencabar susulan ledakan atau transformasi dalam teknologi maklumat.

Gubal segera undang-undang gangguan seksual di tempat kerja - Wanita PKR
Wanita PKR akan mengusulkan kepada kerajaan agar menggubal undang-undang berkaitan ganguan seksual di tempat kerja dengan kadar segera.

Azmin pertahan jawatan Timbalan Presiden PKR
Jumlah tersebut berdasarkan kepada keputusan akhir tidak rasmi selepas proses pengundian di 16 Cabang seperti Pensiangan, Tawau, Masjid Tanah, Alor Gajah, Tangga Batu, Jasin dan Jelebu berakhir.

Fasa terakhir pemilihan PKR di Selangor hari ini
Enam cabang berkenaan adalah Tanjong Karang, Kuala Selangor, Ampang, Pandan, Shah Alam dan Hulu Langat yang mempunyai lebih 61,000 anggota layak mengundi.