KUALA LUMPUR: Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin sedia bekerjasama dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Dalam satu kenyataan di media sosial, Muhyiddin berkata kerjasama itu adalah demi perjuangan membela agama, bangsa, dan negara.
"Saya menyambut baik kenyataan Dr Mahathir yang bersedia bekerjasama dengan saya demi matlamat untuk memperjuangkan nasib orang Melayu dan Islam.
"Saya sedar perkembangan politik mutakhir ini meletakkan umat Melayu dan Islam di negara ini di suatu persimpangan yang getir.
"Maka sebagai seorang Muslim, saya secara peribadi bersedia untuk bekerjasama dengan semua tokoh Melayu dan Islam termasuk Dr Mahathir demi perjuangan membela agama, bangsa dan negara," katanya dalam satu kenyataan.
Dr Mahathir sebelum ini berkata beliau bersedia bekerjasama dengan Muhyiddin sekiranya kedua-dua pihak dapat mencapai matlamat yang sama.
Kenyataan terbaharu beliau itu sekali gus membayangkan kedua-dua bekas Perdana Menteri berkenaan berkemungkinan boleh kembali duduk semeja selepas bermusuhan selama lebih tiga tahun.
Astro Awani
Fri Jun 02 2023

Dalam satu kenyataan di media sosial, Muhyiddin berkata kerjasama itu adalah demi perjuangan membela agama, bangsa dan negara. -Foto fail

eMADANI tidak boleh ditebus tunai, waspada 'scammer' - MOF
Ini bagi mengelakkan penerima manfaat eMADANI daripada menjadi mangsa penipuan 'scam' dan sekali gus hilang kredit mereka.

Kerajaan Terengganu sedia insentif khas untuk pelumba cilik negara
Insentif dalam bentuk wang tunai itu akan diumumkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pada Rabu depan.

MIA lantik presiden, naib presiden baharu
Mohamad Zabidi dilantik sebagai ahli Majlis MIA pada 15 Dis, menggantikan Datuk Bazlan Osman yang tempoh perkhidmatan berakhir pada 30 Nov.

Amizar angkat sumpah sebagai ADUN Pelangai
Amizar mengangkat sumpah di hadapan Speaker DUN Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin di Wisma Sri Pahang.

Kes penganiayaan, pengabaian kanak-kanak di Perak meningkat
Kes berkenaan terbahagi kepada empat jenis penderaan iaitu penderaan seksual, fizikal, emosi dan pengabaian.

Kredit RM100 eMADANI tidak boleh digunakan untuk transaksi e-dagang, termasuk P2P
Berikut merupakan antara perkara di mana kredit eMADANI TIDAK boleh digunakan, termasuk Pemindahan peer-to-peer dan Penebusan tunai.

Tak sangka isteri hamil, ibu mentua mangsa kemalangan maut
Ismail bergegas ke lokasi kemalangan yang terletak hanya kira-kira satu kilometer dari tempat kerjanya selepas menerima klip video kejadian.

MOSTI bentang kerangka penuh kod etika AI suku pertama 2024 - Chang
MOSTI dijangka membentangkan kerangka penuh berkaitan kod etika kecerdasan buatan (AI) pada suku pertama tahun depan.
[TERKINI] Gaji minimum kekal, diperkukuh gaji progresif - Rafizi
Rafizi Ramli menafikan membuat pusingan U mengenai gaji minimum RM1,500 yang telah dikuatkuasakan pada tahun lepas.
Sebaliknya, Menteri Ekonomi itu berkata, pelaksanaan gaji minimum kekal wajib dilaksanakan dan akan diperkasakan dengan gaji progresif untuk pekerja separuh mahir dan berkemahiran tinggi.
Sebaliknya, Menteri Ekonomi itu berkata, pelaksanaan gaji minimum kekal wajib dilaksanakan dan akan diperkasakan dengan gaji progresif untuk pekerja separuh mahir dan berkemahiran tinggi.
AWANI Pagi: Kelestarian wakaf tangani isu ekonomi semasa
Diskusi bersama Prof Madya Dr Anas Md Yusof, Timbalan Naib Canselor Pentadbiran dan Kewangan, Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), Perak melihat sisi wakaf yang sifatnya lestasi, mampan khususnya untuk tangani isu ekonomi semasa.
#AWANInews #AWANIpagi
#AWANInews #AWANIpagi

"Dr Mahathir tak beri nasihat yang baik kepada pembangkang" - Fahmi
Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat tidak menjadi penasihat yang baik melibatkan empat negeri yang berada di bawah pemerintahan parti pembangkang.

Kekejaman zionis Israel: "Ini salah kerajaan AS, Eropah!" - Tun M
Dunia tidak boleh berbuat apa-apa kerana Amerika Syarikat dan Eropah dengan jelas bersetuju dengan apa yang Israel lakukan.

Pusat Fisioterapi Dr Siti Hasmah & Enaya musnah dibedil Zionis - Tun Mahathir
Bekas Perdana Menteri itu berkata, terdapat lima keluarga rakyat Palestin mencari perlindungan di fasiliti tersebut.

Antara saya dan Tun M sudah selesai - Khairy
Khairy juga bersetuju dengan permintaan Dr Mahathir bahawa tiada keperluan untuk isu antara mereka dipanjangkan lagi.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Pendedahan hanya buktikan Tun Dr Mahathir tidak ikhlas bekerjasama dengan DAP - Loke
Pengakuan Tun Mahathir bahawa beliau hanya mempergunakan DAP untuk menjatuhkan Najib, membuktikan beliau tidak pernah ikhlas bekerjasama dengan parti itu.

KJ pertahan bapa mentua, Tun Mahathir perjelas sebab 'kecewa' dengan Pak Lah
Antara tiga perkara utama yang mencetuskan perbezaan ialah berkaitan jambatan dengan Singapura; penjualan MV Agusta serta rel landasan berkembar.

Kekejaman Israel: 'Saya harap pemimpin dunia Islam bertindak' - Tun Mahathir
OIC dan para pemimpin dunia Islam perlu bertindak lebih agresif dalam menghentikan kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin.

Budaya rasuah dalam UMNO... Ini pandangan Tun Mahathir
Bekas Presiden parti Melayu itu menjawab soalan Shahril Hamdan dalam podcast Keluar Sekejap, mengenai persepsi bahawa apa yang berlaku dalam UMNO ketika ini bermula pada era pentadbirannya

'Ada pemimpin yang saya boleh sokong, jika dia pulihkan negara' - Tun Mahathir
Dr Mahathir berkata, lazimnya beliau akan memberikan masa sekurang-kurangnya tiga bulan untuk melihat apa yang boleh dilakukan oleh individu yang menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri.