KUALA LUMPUR: UMNO mungkin berdepan kesukaran untuk menarik golongan muda selepas usul dua jawatan tertinggi dalam parti tidak dipertandingkan dalam pemilihan akan datang diluluskan pada Perhimpunan Agung UMNO 2022 (PAU2022).

Menyuarakan kebimbangan tersebut, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut jelas bertentang dengan hasrat dan aspirasi golongan berkenaan yang memperjuangkan demokrasi dan kebebasan termasuk dalam isu memilih pemimpin.

“Apa yang membimbangkan saya adalah dari segi (persepsi) orang muda. Dalam perbahasan, kita banyak bercakap soal hendak kembalikan kepercayaan orang muda kepada kita kerana idealisme mereka bercakap tentang soal demokrasi dan sebagainya.

“Tentu sahaja melihat apa yang kita lakukan bertentangan dengan idealisme mereka. Mereka hendak sebuah parti yang terbuka, beri kebebasan, hak untuk bertanding sebagai contoh, tetapi tidak dipertandingkan.

“(Jadi), saya takut ia akan mengurangkan lagi kepercayaan orang muda terhadap keterbukaan UMNO yang merasakan akan menyekat (kebebasan) mereka,” katanya dalam sidang akhbar di Laman Media PAU2022 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada Sabtu.

PAU2022 | Demokrasi UMNO sudah mati?

BACA SEMUA BERHUBUNG PERHIMPUNAN AGUNG UMNO 2022

Ditanya jika beliau tidak berpuas hati atau kecewa dengan kelulusan usul berkenaan, Naib Presiden UMNO itu berkata, soal tidak berpuas hati dengan Presiden dan Timbalan Presiden tidak timbul kerana parti sudah membuat keputusannya.

Mengenai persoalan apakah beliau akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti akan datang, bekas Perdana Menteri itu berkata: "Setakat ini saya tak pernah umum saya bertanding atau tak nak bertanding.

"Jadi bagi saya biarlaah keadaan tenang dulu, adakan perhimpunan dulu kerana yang penting adalah parti itu perlu dikukuhkan," katanya.

Terdahulu, PAU2022 meluluskan usul tambahan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan akan datang.

Menurut Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil, usul tambahan itu lulus selepas disokong oleh hampir kesemua perwakilan yang mengambil bahagian.