KUALA LUMPUR: DAP digesa membuat permohonan maaf secara terbuka terhadap UMNO  sekiranya parti itu serius dalam menjalinkan kerjasama khususnya menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh berkata, DAP perlu membuktikan segala tohmahan yang pernah dilontarkan terhadap UMNO sebelum ini tidak mempunyai unsur perkauman apatah lagi DAP yang ketika ini turut serta dalam Kerajaan Perpaduan.

Tegasnya, usaha itu penting dalam memastikan DAP mampu melembutkan hati orang Melayu dan juga UMNO agar parti yang pernah bermusuhan itu boleh dipilih pada PRN akan datang.

“Saya mohon kepimpinan DAP kalau nak menempuh PRN mahu hati orang UMNO lembut, maka satu tuntutan maaf daripada DAP atas tohmahan kepada UMNO mesti dilakukan segera dan inilah cara kita.

"DAP perlu membuktikan segala tohmahan pemikiran, cakap-cakap DAP anti Melayu, anti Islam, racist communist centric, tidak sama sekali akan berlaku dalam Kerajaan Perpaduan.

"Kena jujur, kenapa dengan GPS boleh buat, kenapa bukan dengan kita. Saya mohon kepimpinan DAP kalau nak menempuh PRN akan datang, mahu hati orang UMNO ini lembut, maka satu tuntutan maaf daripada DAP atas tohmahan yang telah diberikan kepada UMNO selama ini mesti dilakukan segera.

“Kalau betul-betul suci jalinkan tali persahabatan ini, kita mohon DAP tarik balik atas segala tohmahan yang diberikan kepada UMNO dahulu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar Ketua Pemuda UMNO pada Perhimpunan Agung UMNO 2023 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada Khamis.

Dr Akmal yang juga merupakan ADUN Merlimau menegaskan, DAP wajar mendengar luahan hati akar umbi dan mengambil kira realiti yang pernah berlaku meskipun kedua-dua parti berkenaan kini bernaung di bawah Kerajaan Perpaduan.

Meskipun kedua-dua parti berkenaan sedang menjalinkan kerjasama namun Dr Akmal berpendapat, wujud beberapa batasan yang perlu dihormati oleh DAP.

Pembentukan Kerajaan Perpaduan yang turut melibatkan DAP katanya adalah atas saranan dan titah Yang di-Pertuan Agong demi mewujudkan kestabilan politik.

“UMNO tidak akan sesekali menjadi DAP, dan kita tidak pernah minta DAP menjadi UMNO dan kita nak tegaskan, Pemuda UMNO akan pastikan yang UMNO tidak akan sesekali menjadi DAP.

“Ini sumpah dan ikrar Pemuda, kita takkan sesekali berkompromi. Hari ini, Pemuda UMNO ingin tegaskan kita bersama Kerajaan Perpaduan adalah atas faktor titah Agong untuk kestabilan negara.

"Kita bersama untuk membentuk kerajaan. Kita berkongsi ruang pentadbiran, tetapi bukan ruang fahaman. Kita rentas politik kepartian, tapi kita sempadankan prinsip perjuangan. Kalau ada yang berani melintas, Pemuda UMNO yang pertama akan datang mencantas,” tegasnya.