awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Suspek utama kes Suri Narudin dituduh esok
Dua beranak rentung: Lelaki terlibat dalam kebakaran didakwa esok
Rakyat Malaysia hadapi kesukaran berpindah dinasihat hubungi kedutaan di Phnom Penh
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Perpecahan undi Melayu semakin ketara - Khairy

Ridauddin Daud
Ridauddin Daud
13/06/2023
11:31 MYT
Perpecahan undi Melayu semakin ketara - Khairy
Menurut Khairi, situasi itu berbeza dengan undi orang Cina yang dilihat lebih memihak kepada satu parti. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Perpecahan undi dalam kalangan orang Melayu semakin ketara dalam arena politik tanah air masa kini.
Bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berkata, jika dulu undi orang Melayu mungkin boleh dibahagikan kepada 70 peratus untuk UMNO dan 30 peratus untuk Pas.
Namun, katanya, situasi sekarang sudah jauh berubah.
“Nak kata daripada dulu orang Melayu bulat-bulat beri undi kepada UMNO atau satu parti adalah tidak benar.
“Tapi apa yang membimbangkan sekarang, untuk orang Melayu, mungkin perpecahan itu lebih ketara.
“Tapi sekarang begitu dahsyat. 50 peratus untuk PN (Perikatan Nasional), 30 peratus kepada UMNO dan lebih 10 peratus kepada PH (Pakatan Harapan) berdasarkan undi pada pilihan raya lepas.
“Itu menimbulkan tanda tanya, pertama, perpecahan itu lebih ketara. Kedua, dalam keadaan di mana undi orang Cina hampir 100 peratus pergi kepada satu parti,” katanya.
Menurutnya, situasi itu berbeza dengan undi orang Cina yang dilihat lebih memihak kepada satu parti.
“Saya bukan nak timbulkan teori konspirasi, sebahagian besar pengundi Cina beri undi kepada DAP. Saya tak terpengaruh dengan itu.
“Tapi secara kebetulan kelemahan MCA dan parti Cina yang lain, buatkan pengundi Cina tiada pilihan,” ujarnya.
Beliau berkata demikian dalam rancangan podcast “Keluar Sekejap” yang disiarkan secara dalam talian pada Selasa.
Topic Berkaitan
#Khairy Jamaluddin
#DAP
#undi Melayu
#Cina
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan