Keutuhan Pakatan Harapan (PH) di Selangor memberi semangat positif untuk parti itu meraih kemenangan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih, 2 Mac ini.

Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor, berkata lantikan jentera parti yang kuat juga mendorong kemenangan di kawasan itu.

Ditanya mengenai kerjasama PAS dan UMNO di PRK Semenyih, Amirudin yang juga Menteri Besar Selangor berkata strategi kerjasama itu telah berlaku sejak PRK DUN Sungai Kandis meskipun tidak secara rasmi.

"Ada ceramah-ceramah pimpinan PAS di Sungai Kandis, Seri Setia dan kita dapat hadapi, malahan di Balakong PAS membantu kempen MCA namun saya yakin kalau kita bersatu padu dan muafakat, rakyat akan terus beri mandat yang telah kita perolehi sebelum ini," katanya.

PRK Semenyih diadakan susulan kematian penyandang kerusi itu, Bakhtiar Mohd Nor, 57, pada 11 Jan lepas akibat serangan jantung.

Ia adalah PRK keempat diadakan di Selangor selepas Pilihan Raya Umum ke-14. Sebelum ini, Selangor menghadapi tiga PRK iaitu DUN Sungai Kandis, Seri Setia dan Balakong.

-- BERNAMA