Selepas dua dekad berjuang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kini semakin hampir dengan hasratnya untuk duduk di kerusi perdana menteri.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson menjadi medan pertempuran terakhir buat bekas timbalan perdana menteri itu untuk memegang tampuk pemerintahan negara.

PRK Port Dickson bakal diadakan pada 13 Oktober manakala hari penamaan calon adalah pada Sabtu, 29 September dan hari pengundian awal 9 Oktober.

Tempoh berkempen berlangsung selama 14 hari.

Setakat ini hanya nama Anwar dan calon bebas Stevie Chan diuar-uar bertanding di kerusi P132 itu.

Parti Rakyat Malaysia (PRM) sebelum ini ada menyatakan hasrat untuk bertanding tetapi masih belum mencapai keputusan bagi meletakkan nama calon.

Selepas UMNO, Barisan Nasional (BN) dan PAS umum mereka tidak akan bertanding di kerusi itu, PRK ini tidak lagi dilihat sebagai satu acara yang ditunggu-tunggu kerana tiada persaingan sengit dijangka akan berlaku.

Namun, jika melihat kepada sejarah dan landskap politik negara, apa-apa sahaja boleh berlaku pada bila-bila masa, apatah lagi calon utama PRK Port Dickson ini adalah bakal perdana menteri selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan.


Laluan mudah

Keputusan UMNO, BN dan PAS untuk tidak bertanding pada PRK ini dilihat seperti disengajakan kerana ingin memberi laluan mudah kepada Anwar.

Penganalisis politik Universiti Malaya Dr Awang Azman Awang Pawi berpendapat UMNO, BN dan PAS mengharapkan hubungan baik dengan Pakatan Harapan (PH) apabila Anwar menjadi perdana Menteri nanti.

“Di bawah pimpinan Dr Mahathir, UMNO dan PAS dilihat seperti tidak mempunyai harapan untuk menjalinkan hubungan atau berbincang dengan PH.

“Jadi mereka ingin beri laluan mudah kepada Anwar supaya hubungan boleh terjalin antara PH, UMNO dan PAS selepas Dr Mahathir bukan lagi perdana menteri,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Selain itu, Azman berpendapat UMNO juga sedar bahawa parti itu tiada peluang untuk menang dalam PRK ini serta mahu mengelak daripada membazir wang parti untuk tujuan kempen.

“Lagipun, tiada satu pun pemimpin terkemuka dari UMNO atau PAS mahu menawar diri melawan Anwar kerana mereka sudah tahu mereka akan kalah, jadi buat apa nak hantar calon bertanding,” katanya.


Anwar berpotensi kalah?

Menurut Azman, agak sukar untuk Anwar kalah pada PRK ini kerana bakal presiden PKR itu bukan calang-calang, kecuali timbul masalah teknikal pada saat akhir.

“Contohnya seperti terlupa bawa kad pengenalan atau macam-macam lagi. Kita tidak boleh duga apa yang akan berlaku kerana kita pernah lihat perkara-perkara kecil beginilah yang menyebabkan seseorang itu tidak boleh bertanding.

“Tapi nampaknya Anwar pasti akan menang. Kalau beliau tidak menang sekarang pun, beliau akan bertanding pada PRK lain pula,” katanya.


Anwar tidak gopoh

Walaupun Anwar dijangka menang selesa pada PRK ini, namun bekas timbalan presiden UMNO itu tetap akan berdepan dengan pelbagai isu dan tentangan.

Ini terutamanya oleh beberapa aktivis sosial seperti Datuk Ambiga Sreenevasan dan Siti Kassim serta badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Patriot Kebangsaan (PATRIOT) yang sebelum ini menentang keras keputusan Anwar untuk bertanding.

Rasional mereka adalah mengosongkan kerusi Parlimen semata-mata untuk merealisasikan cita-cita politik seseorang adalah satu sikap yang mementingkan diri selain menyebabkan pembaziran wang.

“Mereka ini akan membuat kenyataan menyuruh pengundi menolak Anwar. Ini terjadi kerana mereka beranggapan Anwar tergopoh-gopoh mahu bertanding.

“Tetapi sebenarnya Anwar tidak tergopoh-gopoh kerana suka atau tidak, proses ini perlu dilalui kerana sudah ada perjanjian untuk Anwar menjadi perdana menteri selepas ini.

“Lebih baik Anwar bertanding sekarang dan mulakan tugas sebagai Ahli Parlimen secepat mungkin daripada menunggu setahun dari sekarang,” kata Azman.


Pengundi PD untung dapat Anwar?

Kehadiran Anwar di Port Dickson dilihat dapat memberi keuntungan besar buat pengundi-pengundi di sini.

Ramai beranggapan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri nanti, Port Dickson berpotensi tinggi mendapat banyak pembangunan sekali gus, mengubah wajah Parlimen itu.

Namun, menurut Azman, Port Dickson tidak akan mendapat pembangunan skala besar seperti yang diharapkan kerana tugas perdana menteri adalah untuk menjaga seluruh negara, bukannya kawasan Parlimennya sahaja.

“Kubang Pasu dulu mendapat Ahli Parlimen yang juga perdana menteri (Dr Mahathir) selama 22 tahun. Walaupun ada pembangunan, universiti dan sebagainya di situ, Kubang Pasu masih tidak dikira sebagai kawasan yang moden atau mempunyai pembangunan pesat.

“Sama seperti Kepala Batas yang dulu dipegang Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Pekan yang dipegang oleh Datuk Seri Najib Razak.

“Tiada jaminan bahawa Port Dickson akan menjadi maju dengan pembangunan pesat seperti Kuala Lumpur,” katanya lagi.