KUALA LUMPUR: Data terkini cerapan sistem maklumat geografi (GIS) di Melaka menunjukkan faktor kaum, sentimen tradisi dan tawaran kebendaan tidak lagi menjadi kayu ukur untuk parti politik mencatur kemenangan mereka.

Menurut penyelidik di Jabatan Geografi, Fakulti Sastera & Sains Sosial Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Rosmadi Fauzi, kini didapati semakin ramai pengundi tidak tetap pegangan mereka pada satu-satu parti dan penilaian mereka lebih berdasarkan rasional terhadap nilai-nilai tidak tampak yang ditampilkan calon dan parti yang diwakilinya.

Terutamanya golongan muda, mereka melihat pihak mana yang mampu memperjuangkan tentang kualiti kehidupan rakyat, dan tidak lagi berteraskan taat setia tidak berbelah bahagi seperti generasi terdahulu.

“Saya lihat pengundi atas pagar ini semakin ramai. Dahulunya mereka sangat tegar pada satu-satu parti tetapi apabila saya bercakap dan bersembang dengan mereka, mereka bercakap tentang hak, tentang hal-hal bukan material.

“Dan saya tengok profil itu adalah berlawanan dengan hipotesis yang ada,” jelasnya.

Kata Rosmadi, perubahan ketara ini harus diberi tumpuan dan diperhalusi oleh para pemain politik kerana pengundi masa kini lebih bijak menilai kualiti yang ditampilkan dan khidmat yang ditawarkan oleh mereka yang mahu menjadi wakil rakyat.

Menurut beliau, ia juga secara langsung memberi petunjuk kepada pola perubahan pemikiran pengundi secara amnya di negara ini menuju Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang akan kunjung tiba tidak lama lagi.

Katanya, dalam berdepan cabaran membaca dan memahami perubahan pola ini, pemain politik khususnya mereka yang bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) di Melaka juga diuji dengan norma baharu berkempen.

Rosmadi berkata, terutamanya buat 80 peratus muka baharu yang tampil menjadi calon kali ini, cara mereka memperkenalkan diri kepada rakyat dan bertapak dalam arena politik juga tidak lagi boleh dengan cara lama.


PRN Melaka: Pengundi atas pagar semakin ramai, berdasarkan dapatan GIS