KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sifatkan permintaan supaya beliau berundur sebagai Pengerusi Pakatan Harapan (PH) hanyalah satu pandangan.

Ia berkait gesaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bilut dari DAP, Lee Chin Chen yang menggesa beliau mengundurkan diri.

"Itu cuma pandanganlah, kita teliti juga ... tetapi kita beri peringatan jangan nampak pandangan itu dilihat agak angkuh, jadi menimbulkan reaksi yang tidak baik dalam kalangan ahli lain.

"Jadi, itu yang kita kena jaga, kita (Lee Chin Chen) tahu sikit sahaja terus buat rumusan, (dia) patut lihat semua aspek kerana dia (PRN Melaka) tak semudah itu. Kita jumpa di kampung macam mana pandangan orang lain, masyarakat Cina India dan Melayu di mana ada beberapa kegelisahan,” katanya kepada media hari ini.
KEPUTUSAN PRN MELAKA ADA DI SINI


Beliau ditemui selepas melancarkan buku Jejak-jejak Pencerahan Umat karya Datuk Dr Muhammad Nor Manuty di Bangi hari ini.


[TERKINI] Dakwaan ADUN Bilut menjengkelkan

Mengulas lanjut, Anwar berharap individu-individu yang mendesaknya meletakkan jawatan mencari punca sebenar mengapa PH menerima dua bekas wakil rakyat UMNO menjadi calon bagi gabungan itu.

BACA: Gesa Anwar letak jawatan tidak menggambarkan semangat perpaduan - Farhash


"Yang mengusulkan supaya empat orang (bekas ADUN) itu menyokong PH adalah pimpinan PH Melaka, Ketua Amanah (Melaka), Ketua PKR (Melaka) dari DAP Melaka mereka yang usulkan, peringkat awal kita tak setuju tetapi mereka yakin dengan cara ini mereka kata, ini untuk kembalikan mandat PH.

"Kali kedua, PH masih tidak setuju kerana ada kata mereka akan belot kemudian (hari), kemudian bila bubar, sebelum bubar orang ini kata tak berganjak walaupun dipelawa oleh UMNO, sebab itu bila bubar kita ada masalah, macam mana kita boleh ketepikan dan buang mereka," katanya.

Kedua-dua bekas ADUN UMNO iaitu Datuk Seri Idris Haron yang bertanding di DUN Asahan dan Datuk Nor Azman Hassan yang bertanding di DUN Pantai Kundor bagaimanapun gagal memenangi kerusi itu Sabtu lalu.

PH hanya peroleh lima kerusi yang disumbangkan DAP di Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Keroh, Kota Laksamana, Kesidang dan Bandar Hilir.

Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari dari Amanah menang kerusi DUN Bukit Katil dan hilang kerusi DUN Durian Tunggal.

PKR yang bertanding 11 kerusi telah gagal memenangi sebarang kerusi.