KUALA LUMPUR: UMNO Selangor akan meneruskan kerjasama dengan Pas bagi mengukuhkan Muafakat Nasional (MN) di negeri itu.
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, beliau masih berpegang kepada keputusan Perhimpunan Agung UMNO lalu untuk mempertingkatkan kerjasama dalam MN.
Ahli Parlimen Tanjong Karang itu berkata, situasi tersebut berbeza dengan negeri lain kerana kerjasama antara kedua-dua parti itu di Selangor dilihat lebih kukuh.
"Saya nak tekankan bahawa kami di Selangor ini mungkin berbeza sedikit daripada negeri lain sebab di Selangor, UMNO dan juga Pas adalah pembangkang. Apabila kami sama-sama menjadi pembangkang, suara kita sama.
"Setakat hari ini, Selangor masih berpegang kepada keputusan usul yang dibuat oleh Perhimpunan Agung UMNO yang lepas untuk mempertingkatkan kerjasama di bawah MN.
"Walau bagaimanapun, sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, saya tidak mahu komen lebih kerana itu adalah bidang kuasa pimpinan parti dan saya akan akur dengan apa jua keputusan yang dibuat (di peringkat pusat)," katanya selepas Majlis Pelancaran Koperasi KIPIDAP Malaysia Berhad pada Ahad.
Sebelum ini, UMNO Kelantan membuat keputusan untuk membawa hala tuju sendiri dan tidak lagi bekerjasama dengan Pas menerusi MN di negeri itu.
Eton Khir
Sun Jan 23 2022

Noh masih berpegang kepada keputusan Perhimpunan Agung UMNO lalu untuk mempertingkatkan kerjasama dalam MN. - Gambar/ Astro AWANI

Zoo Negara terima jumlah pengunjung memberangsangkan
Setelah melalui saat getir ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Zoo Negara kini kembali 'bernafas' setelah menerima jumlah kedatangan pengunjung yang memberangsangkan.

Singapura rampas komponen, rokok elektronik bernilai lebih S$130,000
Cubaan menyeludup 8,520 keping pod isian semula rokok elektronik ke Singapura melalui lori pengangkut konkrit pratuang.

Rotan anak: Bekas suami Ziana Zain didenda, hukuman penjara diketepikan
Hakim menggantikan hukuman penjara itu dengan denda dan memerintahkan bekas pramugara itu dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda.

Aktivis wanita menangis teresak-esak mengaku salah buat hantaran jelik
Seorang aktivis wanita menangis teresak-esak ketika mengaku bersalah atas pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik sifatnya berhubung isu agama Kristian dalam lama profil FBnya.

Keputusan kes Peter Anthony palsukan dokumen diketahui esok
Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi dijangka membacakan keputusan di akhir kes pembelaan pada 9 pagi.

Jurulatih wushu ditahan disyaki cabul dua pelajar bawah umur
Polis menahan seorang jurulatih wushu kerana dipercayai melakukan amang seksual terhadap dua kanak-kanak perempuan, Isnin lepas.

Harga RON97 naik 37 sen kepada RM4.70, RON95 dan diesel kekal
Harga runcit petrol RON97 naik 37 sen seliter iaitu daripada RM4.33 kepada RM4.70 seliter manakala harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 12 Mei 2022 hingga 18 Mei 2022.

Haji | TH beri butiran penerbangan kepada bakal jemaah haji minggu depan
Jemaah haji akan menerima butiran penerbangan dan lapor diri di stesen berlepas daripada Lembaga Tabung Haji (TH) secara berperingkat mulai minggu depan.

Pemilihan PKR: Undi semula di 13 cabang Jumaat dan Sabtu ini
PKR menetapkan proses pengundian semula melibatkan 13 cabang di lima negeri akan dilaksanakan pada Jumaat dan Sabtu ini.

Cabul Atlet | Polis terima empat laporan berkaitan jurulatih wushu
Polis menerima empat laporan kes cabul kanak-kanak membabitkan seorang jurulatih wushu yang ditahan selepas disyaki melakukan amang seksual ke atas atlet kendaliannya. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC Habibi Majinji berkata, polis menerima dua laporan masing-masing di Kuala Lumpur dan Selangor.

Koperasi terlibat perladangan kini boleh ambil pekerja asing - Noh Omar
Koperasi yang terlibat dalam sektor perladangan diberi peluang untuk memohon pengambilan pekerja asing, berkuat kuasa serta-merta.

Kuskop sasar lahir lebih ramai usahawan bekas banduan, penagih dadah
Kuskop menyasarkan untuk melahirkan lebih banyak usahawan yang terdiri daripada bekas banduan, bekas penagih dadah dan OKU.

KUSKOP rancang tubuh skim khas bantu usahawan dalam kalangan siswazah
KUSKOP akan terus membantu golongan usahawan menerusi pelbagai bentuk bantuan.

PM hadir sambutan Aidilfitri Menteri KUSKOP
Kehadiran Perdana Menteri disambut gembira dan meriah para tetamu yang hadir dengan ada yang mengambil kesempatan bergambar bersama beliau.

Penganjuran debat wajar diteruskan pada PRU15 - Noh
Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, penganjuran debat sudah diamalkan di kebanyakan negara terutama dalam proses memilih pemimpin.

Hanya kumpulan usahawan mikro diberi pengecualian gaji minimum
Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi memperincikan bahawa hanya kumpulan usahawan mikro yang diberi pengecualian bagi pelaksanaan Perintah Gaji Minimum (PGM) 2022 sehingga akhir tahun ini.

UMNO, Pas Selangor elak bertembung pada PRU15 - Noh Omar
UMNO dan PAS Selangor akan memastikan tiada pertembungan sesama mereka di negeri ini ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang.

Pembinaan WCE selesai kesesakan jalan raya sekitar Tanjong Karang
Pada masa ini kemajuan projek pembinaan WCE di Parlimen tersebut memasuki fasa terakhir.

KPT lulus penubuhan Universiti Keusahawanan Koperasi Malaysia
UKKM akan dikawal selia Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi bagi memudahkan urusan pentadbiran dan pengoperasiannya.

Peruntukan RM1.5 juta bantu usahawan festival mega raya
Inisiatif itu dilaksana bagi membangkitkan semula semangat usahawan selepas hampir dua tahun terjejas akibat pandemik COVID-19.