ROGER Federer berkata dia berharap untuk kembali beraksi pada penghujung musim panas, dengan pemulihannya daripada pembedahan lutut berkemungkinan mengetepikan pemenang grand slam 20 kali itu daripada saingan Wimbledon.

Pemain berusia 40 tahun itu menjalani pembedahan pada lutut kanannya buat kali ketiga Ogos lalu, dan telah terlepas lima daripada tujuh grand slam terakhir.

Federer mara ke suku akhir di Wimbledon tahun lalu, tetapi jurulatihnya, Severin Luthi, baru-baru ini berkata bahawa dia 'tidak dapat membayangkan' pemenang Wimbledon lapan kali beraksi di London pada musim panas ini.

Federer kini telah memberikan maklumat terkini mengenai pemulihannya kepada penyiar Switzerland SRF, mengatakan bahawa penghujung musim panas atau permulaan musim luruh adalah sasaran realistik untuk kepulangannya, yang mungkin bermakna dia kembali untuk Terbuka AS yang bermula pada 29 Ogos.

Bagaimanapun, dia berasa 'positif' tentang kepulangannya ke gelanggang.

"Ia pasti akan mengambil masa yang lama," kata Federer. "Penghujung musim panas, awal musim luruh, [itu] di mana saya menyasarkan untuk kemunculan semula.

"Ia (lutut) baik-baik saja. Jauh lebih baik. Jelas sekali, saya bertongkat selama dua bulan, jadi anda perlu bermula dari bawah.

"Ia (pembedahan) sememangnya perkara yang betul untuk dilakukan, lutut saya mengalami kecederaan selepas Wimbledon [tahun lepas], jadi ia tidak boleh diteruskan.

"Pada masa ini saya berada dalam tiga bahagian. Pertama, keseluruhan pemulihan, bangkit semula pada mulanya. Kemudian selepas itu, belajar berjalan dan membina semuanya.

"Baru sekarang saya berada pada fasa di mana saya boleh mula memikirkan tentang kemunculan semula saya. Saya mempunyai MRI yang sangat baik beberapa minggu lalu, yang membuatkan saya berasa sangat positif."