awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Lebih 2.2 juta kenderaan dijangka masuk Pulau Pinang
Titah Adendum: "Jangan campur urusan kami" - Pemuda UMNO WP selar kenyataan AMK
Krisis kemanusiaan di Gaza kekal meruncing di tengah-tengah kebuluran, kemusnahan - UNRWA
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Paralimpik Tokyo 2020: Keputusan batal pingat emas Ziyad kekal

Astro Awani
Astro Awani
01/09/2021
02:08 MYT
Paralimpik Tokyo 2020: Keputusan batal pingat emas Ziyad kekal
Dalam reaksi pertama susulan pengumuman itu, Ziyad menitipkan permohonan maaf kepada rakyat Malaysia. - Foto Twitter Astro ARENA
KUALA LUMPUR: Keputusan untuk membatalkan pingat emas yang dimenangi jaguh lontar peluru para negara Muhammad Ziyad Zolkefli kekal.
Rayuan kontinjen Malaysia bagi mengesahkan pingat emas milik jaguh lontar peluru para negara, Ziyad Zolkefli, telah ditolak pihak penganjur dalam mesyuarat antara chef-de-mission (CDM) sebentar tadi.
Ia bermakna, Ziyad terlepas pingat emas acara lontar peluru F20 Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dan rayuan selanjutnya hanya boleh dibuat selepas temasya itu berakhir.

PENGUMUMAN!! Rayuan ditolak dan keputusan penarikan semula emas Ziyad kekal. It's okay Ziyad. Satu dunia nampak bagaimana anda memecahkan rekod dunia Lontar Peluru F20. Ziyad tetap no. 1 kita!!

PENGUMUMAN!! Rayuan ditolak dan keputusan penarikan semula emas Ziyad kekal. It's okay Ziyad. Satu dunia nampak bagaimana anda memecahkan rekod dunia Lontar Peluru F20. Ziyad tetap no. 1 kita!! Ayuh berikan sokongan buat Ziyad Zolkefli! #sokongmalaysia #GanbatteMalaysia pic.twitter.com/BlqEjoiXdA
— ASTRO ARENA (@ASTROARENA) September 1, 2021
Ziyad sepatutnya mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dalam edisi di Rio lima tahun lalu selepas memecahkan rekod dunia dengan lontaran sejauh 17.94m di Stadium Olimpik Tokyo semalam.
Bagaimanapun, penyertaannya dibatalkan selepas protes daripada kem Ukraine, yang mendakwa atlet berusia 31 tahun itu lewat melaporkan diri di 'call room' (bilik pemeriksaan).
Dalam reaksi pertama susulan pengumuman itu, Ziyad menitipkan permohonan maaf kepada rakyat Malaysia.
Atlet berusia 31 tahun itu turut mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang memberi sokongan kepadanya.
View this post on Instagram
A post shared by YAD (@ziyadzolkefli)
Team Malaysia melalui akaun Twitter turut berkata, walaupun keputusan itu bukan yang diinginkan, Muhammad Ziyad tetap juara di hati rakyat Malaysia.
Keputusan penarikan semula Emas Ziyad kekal & rayuan kita ditolak. Keputusan yang bukan diinginkan tapi harap Ziyad kuat. Walau apa pun terjadi, Ziyad tetap JUARA di hati rakyat #MAS! #Athletics #Paralympics #Tokyo2020 #KamiLuarBiasa #unifiedMalaysians #DemiMalaysia https://t.co/498UFLT9ja
— Team Malaysia (@TeamMsia) September 1, 2021
Pada masa sama, jaguh berbasikal trek kebangsaan Datuk Mohd Azizulhasni Awang berharap Ziyad bersabar dengan ujian yang terpaksa di hadapi sekarang ini.
Katanya dalam catatan terbaharu di akaun Instagram miliknya, sudah tentu ia bukan suatu keputusan yang mudah untuk diterima, malah memecahkan rekod dunia bukan sesuatu yang mudah.
View this post on Instagram
A post shared by Azizul | Awang (@azizulhasniawang)
Terdahulu, Malaysia mengemukakan rayuan kepada Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) dan World Para Athletics (WPA) berhubung keputusan acara lontar peluru F20 (kecacatan intelektual) pada Sukan Paralimpik Tokyo hari ini.
Bantahan daripada Kontinjen Malaysia, Australia dan Ecuador akan dibawa ke Mesyuarat Chef de Mission (CDM) pasukan bertanding juga dibawa sekali.
BACA: Paralimpik Tokyo 2020: Malaysia rayu keputusan lontar peluru F20 kepada IPC, WPA pada Rabu
BACA: Paralimpik Tokyo 2020: Bantahan Malaysia dibawa ke mesyuarat CDM pagi esok - Ahmad Faizal
Ketua kontinjennya, Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin sebelum itu melakukan protes kepada jawatankuasa teknikal pertandingan berhubung status Muhammad Ziyad yang diklasifikasikan sebagai tidak memulakan aksi (DNS) walaupun melengkapkan lontaran pada saingan akhir, yang berlangsung di Stadium Olimpik di Tokyo.
Ziyad sebelum itu secara tidak rasmi berjaya meraih pingat emas kedua untuk negara dan memecahkan rekod dunia pada acara akhir lontar peluru F-20, menerusi lontaran ketiganya, dengan catatan 17.94 meter.
Kemenangan beliau bagaimanapun dibatalkan selepas atlet Ukraine, Maksym Koval, membuat bantahan.
Kem Ukraine melakukan protes berikutan tiga atlet iaitu Muhammad Ziyad, Todd Hodgetts (Australia) dan Jordi Patricio (Ecuador) dikatakan lewat memasuki bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan.
Ikuti penjelasan wartawan Nadi ARENA, Azlan Mubin di sini.
Paralimpik Tokyo 2020: Status terkini pingat emas Ziyad Zolkefli
Topic Berkaitan
#Paralimpik Tokyo 2020
#Muhammad Ziyad Zolkefli
#lontar peluru
#Ziyad hilang pingat emas
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan