awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Krismas: TPM Fadillah ajak rakyat terus perkukuh perpaduan, saling menghormati
Itali tangkap ketua mafia yang lama diburu di pangsapuri rahsia di Naples
Forest City berpotensi selesai isu kesesakan trafik, kepadatan penduduk Johor Bahru
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Penganjur LTDL pastikan perlumbaan bersih daripada unsur doping

Bernama
Bernama
17/02/2017
10:01 MYT
Penganjur LTDL pastikan perlumbaan bersih daripada unsur doping
Penganjur perlumbaan jelajah berbasikal LTdL 2017 akan memastikan peserta benar-benar bersih daripada penggunaan dadah terlarang. - Gambar fail
Penganjur perlumbaan jelajah berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2017 akan memastikan peserta benar-benar bersih daripada penggunaan dadah terlarang dalam perlumbaan, yang bermula 22 Feb ini.
Ketua Pegawai Eksekutif LTdL 2017, Emir Abdul Jalal berkata beliau telah membuat ketetapan sejak awal lagi bahawa pihaknya tidak akan mengambil pasukan yang mempunyai sejarah doping dalam sukan berprestij itu.
"Kami tidak mahu acara ini dikaitkan dengan doping," katanya dalam sidang media selepas mengumumkan tiga penaja bagi sukan itu yang dijadual berlangsung dari 22 Feb hingga 1 Mac.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Konfederasi Berbasikal Asia (ACC) yang mengesahkan pelumba pasukan Pishgaman dari Iran, Rahim Emami gagal dalam ujian doping sewaktu perlumbaan Jelajah Malaysia pada Oktober 2016.
Rahim Emami diuji positif dengan bahan larangan anabolic-androgenic steroid.
Mengulas lanjut, Emir berkata pelumba LTdL yang didapati positif doping akan dikenakan tindakan undang-undang termasuk hadiah ditarik balik dan pasukan pelumba berkenaan terpaksa membayar balik kesemua hadiah wang tunai kepada penganjur.
Jika mereka mengulangi kesalahan itu, pasukan berkenaan akan diharamkan daripada mengambil bahagian dalam perlumbaan itu.
Sebanyak 20 pasukan terdiri daripada satu pasukan World Tour, 18 pasukan benua profesional dan pasukan kebangsaan Malaysia akan menyertai perlumbaan kali ini.
Perlumbaan sebanyak lapan peringkat, yang merangkumi jarak sejauh 1,225 kilometer, dijadual bermula di Kuala Berang, Terengganu dan berakhir di Putrajaya.
Sementara itu, Emir berkata pengedar rak kereta terkenal Jepun, Inno Rack; Nexedge Techology (M) Sdn Bhd dan Spritzer hari ini diumumkan sebagai penaja bagi LTdL.
Emir berkata Inno Rack yang julung kali menjadi penaja perlumbaan akan menaja 60 unit rak bumbung untuk kereta berpasukan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#acc
#Emir Abdul Jalal
#Inno Rack
#LTdL
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan