Tutup

Perbicaraan SRC: Ismee mengaku tidak maklum bekas PM berhubung dua akaun meragukan

Perbicaraan SRC: Ismee mengaku tidak maklum bekas PM berhubung dua akaun meragukan
Ismee Ismail memilih untuk menyiasat kewujudan akaun tidak audit dan meragukan terlebih dahulu. - Gambar fail BERNAMA
KUALA LUMPUR: Bekas Ahli Lembaga Pengarah SRC International Sdn. Bhd., Tan Sri Ismee Ismail mengakui, tidak memaklumkan Datuk Seri Najib Razak berhubung kewujudan akaun tidak diaudit dan meragukan.

Ismee yang juga saksi ke-39 itu berkata demikian apabila memilih untuk menyiasat perkara itu terlebih dahulu melibatkan kedua-dua akaun berkenaan.
“Saya tak setuju. Saya perlu siasat non-filing, saya hubungi juruaudit untuk tahu berkenaan sebab penangguhan. Mereka kata beberapa pengesahan audit tidak diterima daripada pengurusan (SRC).

"Saya ambil tanggungjawab dan tanya berkenaan tunggakan pengesahan audit, mereka (juruaudit) memberikan saya (maklumat) yang antara lain berkenaan bank tempatan," katanya kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai respon balas terhadap soalan peguam Harvinderjit Singh yang bertanyakan adakah saksi ke-39 itu bersetuju jika perkara itu perlu dilaporkan kepada Najib.

Ismee sebaliknya merasakan kedua-dua akaun terbabit perlu ditutup atas faktor tanggungjawab berhubung perkara tersebut.

Tambahnya lagi, beliau tidak melanjutkan perkara tersebut kepada bekas Perdana Menteri itu kerana permasalahan itu telah pun diselesaikan menerusi penutupan kedua-dua akaun.

"Ia (akaun) ada di meja saya selama dua minggu. Saya tanganinya satu persatu, saya ambil tanggungjawab untuk tutup akaun.

"Mereka kata Nik Faisal tidak memberitahu tentang perkara itu kerana sibuk dengan perkara lain," katanya lagi.


Tag: SRC International, Perbicaraan, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Tan Sri Ismee IsmailKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.