Tutup

Ciapan 'Bodoh. Bangang. Selfish' bukan untuk Tun M - Kasthuri

Ciapan 'Bodoh. Bangang. Selfish' bukan untuk Tun M - Kasthuri
KASTHURI: Ada orang mula menggelar saya dengan nama yang tidak baik, ada juga yang melibatkan keluarga, jadi saya rasa tidak perlu nama mereka ini dilibatkan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Ciapan Kasthuri Patto baru-baru ini yang menyebut 'Bodoh. Bangang. Selfish' bukan ditujukan kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebaliknya, kata Ahli Parlimen Batu Kawan itu, ciapan itu ditujukan kepada Barisan Nasional (BN) dan Pas.

"Bukan untuk kerabat diraja, bukan untuk golongan monarki, bukan istana. Ia untuk BN dan Pas," katanya ketika dihubungi di sini, pada Jumaat.

Sebelum ini, ciapan Kasthuri menyifatkan mereka yang menolak Statut Rom sebagai "Bodoh. Bangang. Selfish." Bagaimanapun, ciapan itu dipadamkannya.
BACA: Ada usaha burukkan PH guna isu Statut Rom - Tun Mahathir

BACA: Tarik diri sertai Statut Rom langkah bijak - Anwar


Dalam pada itu, ketika ditanya mengapa Kasthuri memadamkan ciapan itu, ini katanya:
"Ia kerana ada orang yang mula menggelar saya dengan nama yang tidak baik. Ada juga yang melibatkan keluarga. Jadi saya rasa tidak perlu nama mereka ini dilibatkan sama."

Beberapa portal sebelum ini mempertikaikan tindakan Kasthuri memadamkan ciapan berkenaan.

Sebelum ini, Dr Mahathir mendedahkan terdapat usaha memburukkan Pakatan Harapan (PH) dalam meratifikasi Statut Rom yang diiktiraf di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) baru-baru ini.

Sambil tidak mendedahkan 'pihak' tertentu itu, beliau berkata, usaha 'pihak' berkenaan seolah-olah memberi gambaran PH mengkhianati negara dengan perjanjian menandatangani Statut Rom.