KUALA LUMPUR:Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata sokongan ahli-ahli Parlimen terhadap Belanjawan 2021 pada peringkat dasar merupakan bukti kematangan mereka dalam membuat keputusan penting.

Menurut Muhyiddin, ahli Parlimen bersikap matang dalam meletakkan kebajikan, keselamatan nyawa dan kesejahteraan rakyat sebagai keutamaan mendahului perkara lain.

Perdana Menteri turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada semua ahli Parlimen terutamanya Ahli-Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

"Belanjawan 2021 adalah belanjawan terbesar dan sangat penting kepada negara dan sokongan ini membolehkan kerajaan melaksanakan segala perancangan perbelanjaan untuk tahun hadapan dengan teratur dan lancar.

BACA: Belanjawan 2021 lulus di peringkat dasar di Dewan Rakyat

"Ini membuktikan kerajaan PN amat prihatin mendengar keluh-kesah rakyat dan amat responsif terhadap pandangan pelbagai pihak dalam membantu rakyat memulih serta menjana semula ekonomi negara yang terkesan teruk akibat pandemik COVID-19," katanya dalam kenyataan, hari ini.

BACA: Belanjawan 2021: Skim i-Sinar diperluaskan kepada semua ahli KWSP - Tengku Zafrul

Perdana Menteri turut menyatakan beliau tersentuh dengan pendirian ahli Parlimen yang menyokong belanjawan itu, sekali gus membuktikan mereka menjunjung tinggi titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Al-Sultan Abdullah, sebelum ini, mahu ahli-ahli politik mengetepikan sementara ‘politiking’ bagi membolehkan Belanjawan 2021 diluluskan tanpa gangguan, apatah lagi dalam keadaan negara sedang bergelut dengan ancaman pandemik COVID-19.

"Saya juga ucapkan tahniah kepada Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Kementerian Kewangan yang telah bertungkus-lumus menyiapkan penggulungan Belanjawan 2021 dengan beberapa penambahbaikan demi kebajikan dan kesejahteraan rakyat.Menurut Muhyiddin lagi, penambahbaikan ini turut mengambil kira pandangan daripada pelbagai pihak termasuk ahli Parlimen yang mengambil bahagia ketika perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2021 dijalankan."Saya ingin menegaskan bahawa Kerajaan PN adalah sebuah kerajaan yang sentiasa bersikap terbuka dalam menerima sebarang pandangan, teguran dan kritikan," katanya.

Muhyiddin berharap Belanjawan 2021 akan menjadi pemangkin kepada usaha untuk mensejahterakan kehidupan rakyat dan negara.