awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pemangku Presiden Venezuela lantik menteri pelancongan baharu
Lawatan Modi serlah usaha strategik India ke Asia Tenggara
WHO mohon AS$1 bilion tangani krisis kesihatan global pada 2026
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$116.1 bilion pada 29 Okt

Bernama
Bernama
09/11/2021
01:39 MYT
Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$116.1 bilion pada 29 Okt
Komponen utama rizab antarabangsa adalah rizab mata wang asing. - Foto fail/REUTERS
KUALA LUMPUR: Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah AS$116.1 bilion pada 29 Okt, 2021.
Paras rizab ini memadai untuk membiayai 8.1 bulan import tertangguh dan 1.3 kali jumlah hutang luar negera jangka pendek, kata bank pusat itu dalam satu kenyataan pada Isnin.
Komponen utama rizab antarabangsa adalah rizab mata wang asing (AS$103.3 bilion), kedudukan rizab Tabung Kewangan Antarabangsa (AS$1.4 bilion), Hak Pengeluaran Khas (SDR) (AS$6.1 bilion), emas (US$2.2 bilion) dan aset rizab lain (AS$3.1 bilion).
Aset-aset yang terdiri daripada emas dan pertukaran mata wang asing dan rizab lain, termasuk SDR berjumlah RM486.22 bilion, Kertas Kerajaan Malaysia (RM12.36 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM629.64 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM22.68 bilion), tanah dan bangunan (RM4.16 bilion) serta aset-aset lain (RM15.71 bilion).
Modal dan liabiliti terdiri daripada modal berbayar (RM100 juta), rizab (RM184.73 bilion), mata wang dalam edaran (RM146.84 bilion), deposit oleh institusi kewangan (RM149.26 bilion), deposit kerajaan persekutuan (RM13.37 bilion), lain-lain deposit (RM6.48 bilion), kertas Bank Negara (RM7.53 bilion), peruntukan SDR (RM28.47 bilion) dan lain-lain liabiliti (RM4.97 bilion).
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Bank Negara Malaysia
#rizab antarabangsa
#import tertangguh
#hutang luar negara
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan